Románia nem tanul a tragédiákból: egyhamar nem lesz változás a súlyos égési sérültek ellátásában

Az egészségügyi tárca 2025-ra halasztotta az égési sérülteket ellátó központok létrehozását.

Hirdetés

A Colectiv-tragédia, mint intő jel, közel hét éve emlékezteti az ország egyre-másra cserélődő vezetőit a súlyos égési sérüléseket szenvedett páciensek ellátásának hiányosságaira: mindmáig nem létezik egy olyan központ, mely kizárólag a speciális ellátást igénylő égési sérültek szakszerű kezelésével foglalkozna. A koncerttűz után láthattuk, hogy az áldozatok túlélési esélye milyen nagymértékben nőtt, amint külföldre szállították őket, és immár nem voltak kiszolgáltatva a romániai kórházakban burjánzó nozokomiális fertőzéseknek.

A régi tartozás törlesztését már jó ideje ígérgetik, ehhez képest a speciális központok felépítésének újabb halasztását mintha csak szánt szándékkal időzítették volna a Colectiv-dosszié lezárásáig. Alexandru Rafila egészségügyi minisztérium 2025. december 31-ig tolta ki a beruházásokat, miközben az eredeti határidő szerint 2022. május 18-ig le kellett volna tenni a súlyos égési sérültek ápolására szolgáló központok, speciális kórházi egységek és osztályok alapjait. Két bukaresti, egy temesvári és egy marosvásárhelyi égéssebészeti központ létrehozását ígérték, azonban az erről szóló, 2014-ben meghozott kormányrendelet alkalmazásakor a szokásos bürokratikus huzavona megakadályozta az előrelépést.

Jelenleg Bukarestben, Temesváron és Iașiban működnek olyan kórházi egységek, melyek súlyos égési sérülteket látnak el, az ágyak száma viszont nem elégséges.

Nem árt tudni és tudatosítani, mert a jelek szerint hosszú időnek kell eltelnie addig, amíg a helyzet változik.

Hirdetés