Román filmet is díjaztak a Cannes-i Filmfesztiválon

Alexandru Belc az Un Certain Regard szekció rendezői díját kapta meg.

Hirdetés

Egy román rendező, Alexandru Belc kapta a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard nevű szekciójának legjobb rendezésért járó díját a Metronóm (Metronom) című filmjéért. Alexandru Belcnek ez az első nagyjátékfilmje, korábban dokumentumfilmjeiről volt ismert (Cinema, mon amour – 2015; 8 martie – 2012).

A Metronom című film a 70-es évek kommunista Romániájában játszódik, akkor, amikor Ion Țiriac és Ilie Năstase a Davis-kupa döntőjében az amerikai csapat ellen teniszezik. Egy gimnazista szerelmespár a kommunista hatóságok által betiltott Szabad Európa Rádió Metronóm című műsorát hallgatja és együtt levelet írnak az adás műsorvezetőjének, Cornel Chiriacnak, amelyben kifejezik a nyugati zenével szembeni csodálatukat, és bírálják a kommunista rendszert. Ám a fiú családja nem sokkal később engedélyt kap, hogy végleg elhagyják az országot, a szerelmeseknek ezért búcsúzniuk kell, a következő napok azonban egész életükre meghatározók lesznek.

A filmet Romániában a kolozsvári TIFF filmfesztivál keretében fogják először vetíteni június 23-ikán.

Az idei Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában egyébként egy másik román filmrendező, Cristian Mungiu R.M.N. című alkotása is versenybe szállt az Arany Pálmáért. A részben a ditrói pékség Srí Lanka-i vendégmunkásainak 2020-as történetét feldolgozó filmet nagyrészt Torockón forgatták, és több erdélyi magyar színész is játszik benne (Moldován Orsolya, Bíró József, Deák Zoltán, Rácz Endre, Bács Miklós, ifjabb Kovács Levente, Varga Csilla és Hatházi András).

Hirdetés