Román egészségügyi horror, sokadik fejezet: megbírságoltak egy kórházat, amiért a folyosón tartották az elhunyt betegeket

Mindig sikerül valami új, döbbenetes esetre fényt deríteni.

Hirdetés

A mindenféle beígért fejlesztések és báremelések ellenére a román egészségügyi rendszer még mindig az egyik legbetegebb intézményének számít, és ezt a bukaresti egyetemi kórház ismét bizonyította.

A bukaresti egészségügyi igazgatóság összesen 21 ezer lejes bírságot rótt ki, miután kiderült: a kórház személyzete rendszeresen a folyosókon „parkoltatja” az elhunyt betegek holttestét.

A botrány még múlt héten robbant ki, amikor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) orvosi ügyekben illetékes képviselője, Emanuel Ungureanu jelezte a rendellenességet, miszerint a letakart holttesteket hordágyon – vagy akár csak a padlón – pihentetik a folyosókon, többek között egy tűzlépcső előtt.

Az egészségügyi igazgatóság vasárnap este közölte: a kórházra húszezer, az egyik betegszállítóra pedig ezer lejes bírságot rótt ki az ügy miatt.

Az ellenőrzés során ugyanis megállapították, hogy a holttesteket valóban nem a megfelelő helyen tárolták.

Egyúttal 30 napos határidőt adott a kórháznak arra, hogy kialakítson egy megfelelő helyiséget a holttestek tárolására, és módosítsa az elhunyt betegek szállításának gyakorlatát.

Hirdetés

A kórház egyébként belső vizsgálatot rendelt el, de ez nem állapított meg különösebb rendellenességet.

A kórház szerint ugyanis a hatályos törvények értelmében két óra áll rendelkezésre arra, hogy az elhunyt betegek testét elszállítsák a kórbonctanra arról az osztályról, ahol meghaltak.

Mivel az egyik beteg a tizedik emeleten halt meg, addig helyezték el a holttestet a lépcső előtti félreeső részen, amíg a felvonó megérkezett.

Az ok: hogy ne legyen a páciensek és hozzátartozóik útjában.

Ja, így már mindjárt más.

Hirdetés