Rendesen bedurrant a koronavírus-járvány a Székelyföldön

Hargita megye volt az utolsó az országban, ahol megjelent a járvány, most a feketelista tetején van.

Hirdetés

Rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak csütörtökön nem csak országos szinten, hanem Hargita megyében is. A 121 új esettel a megye országos szinten a középmezőnyben van ugyan, de a saját korábbi adataihoz képest igen látványos a helyzet alakulása.

Ha megnézzük az október első napjaiban jelentett új esetek számát, megállapíthatjuk, hogy az akkor talált 30 körüli esethez képest a mostani 121 négyszeres növekedést jelent:

Az is aggasztó, hogy a megyében csütörtökre 2,97-re nőtt az ezer lakosra jutó koronavírus-fertőzöttek száma, ez pedig a negyedik legmagasabb érték az országban. Hargita megyében egy ember halála köthető a koronavírushoz az utóbbi 24 órában.

Maros megyében még durvább a növekedés, ott az október első napjaiban mért 30-40-es esetszám három hét alatt négy-ötszörösére ugrott: a tegnapi 234-es rekordérték után ma 151 új esetet találtak. A megyében nyolc fertőzött halt meg az utóbbi 24 órában, a fertőzések aránya megyei szinten jelenleg 2,29 ezrelék.

Hirdetés

Kovászna megyében valamivel jobb a helyzet, ott az október eleji szám „csak” mintegy kétszeresére növekedett:

A viszonylag alacsony esetszám azonban nem feltétlenül jelent jót. Fejér Szilárd, a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam klinika kotatólaboratóriumának vezetője aggasztó fejleményekre hívta fel a figyelmet: megfigyelték, hogy az általuk azonosított 115 pozitív minta (ennek fele Kovászna megyei) az összes aznap vizsgált minta több mint 30 százalékát teszi ki, ami igen magasnak számít (az országos arány duplája). Az sem biztató, hogy egyre több az olyan fertőzött ember, akinek a mintájában jóval nagyobb a vírus mennyisége, mint a korábbi esetekben.

Hirdetés