Fotó forrása: RO Vaccinare

Rég volt ilyen: ezer alá csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma

A súlyos betegek száma ezer, a napi fertőzöttek száma háromezer alá csökkent.

Hirdetés

Bár az Európai Bizottság kongatja a vészharangot, mert a koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, és a vírus újonnan megjelent mutáns változatai nagy aggodalomra adnak okot, Romániában egyre biztatóbbak a járványmutatók.

Az elmúlt 24 órában 2699 új esetről jelentettek a hatóságok, a múlt hét pénteken ez a szám 3353 volt, két héttel ezelőtt pedig 4841, nagyjából hasonló tesztelés mellett. Ezúttal összesen, vagyis a PCR és az antigén alapú tesztekkel együtt 29 611 mintavétel történt, mintegy 15 ezret a járványprotokoll keretében, a többit kérésre végezték el. A pozitivitási ráta ezen számok alapján 9,11%-os.

Nemcsak a napi esetszám csökkent, de végre a súlyos betegek száma is, mely legutóbb november elején volt ilyen alacsony (997). A kórházakban jelenleg 7968 fertőzöttet ápolnak.

A járványnak tulajdonítható halálesetek száma sajnos enyhén nőtt csütörtökhöz képest, 69-ről 74-re.

Egy kivétellel mindannyian más betegségekben is szenvedtek, három esetben kérdéses az alap- vagy tárbetegség megléte.

Hirdetés

A legtöbb megyében csökkenés tapasztalható, Bukarest (413 új eset) után Temes (166 új eset), Brassó (148 új eset) és Kolozs (133 új eset) megye következik. A lakosságarányos fertőzési ráta egyre csökken, jelenleg Temes megyében a legmagasabb.

Hirdetés