Rafila professzor meggondolta magát: (sok)minden zárjon be, az iskolák nyissanak ki!

Az ismert és elismert (bár nemrég pártos színeket öltő) szaktekintély pár nappal korábban határozott nemet mondott a kemény karantén-intézkedésekre.

Hirdetés

Az utóbbi idők egyik legnépszerűbb „tévésztárja” Alexadru Rafila professzor, az Egészségügyi Világszervezet romániai képviselője (és frissen verbuvált PSD-s honatya-jelölt). Szinte naponta faggatja szinte minden sajtóorgánum, hogy vajon mi lesz, hogy lesz, tekintettel arra, hogy a vírusszámok ugrásszerűen nőnek az utóbbi időben.

Pár nappal ezelőtt a professzor többek közt azt nyilatkozta, hogy nehéz a helyzet, de kemény karantén-intézkedésekre nincs szükség. Péntek estére viszont kicsit megváltozott a véleménye. Most már azt állítja, hogy az enyhébb restriktív intézkedések időszaka lejárt. Ugyanis ha továbbra is ilyen rosszul alakulnak a dolgok a járványfronton, hamarosan elérjük a napi 10 000 új fertőzéses esetet. Ami egyenlő az egészségügyi ellátási rendszer összeomlásával. És ez egyben azt is jelenti, hogy sok súlyos beteg meghal.

A professzor elismeri, hogy súlyosan fogalmaz, ám bizonyos lépéseket most kellene megtenni, nehogy később késő legyen. A maga részéről a francia vagy még inkább a német modellt javasolja. A német modell arról szól, hogy lényegében szigorúan blokkolják a gazdaságot és a társadalmi érintkezési rendszert, viszont az iskolákat nyitva tartják. Az iskolákra vonatkozó döntést Rafila is észszerűnek tartja, mivel több friss kutatás is azt bizonyítja, hogy ebben az időszakban nem az iskolák és az oda járó gyermekek jelentenek kockázatot, hanem a tömegközlekedési járműveken szorongó tömegek.

Hát így. Alexandru Rafila továbbra is a pandémia hiteles hazai arcának tűnik. Bár azért jobban örültünk volna, ha nem tűzi ki a zakójára a PSD-s jelvénykét. És nem is a színek miatt. A PNL-s jelvénykének sem örültünk volna. A függetlenség, vagy annak látszata azért elég fontos eleme a hitelességnek, főleg egy viharos-vírusos választási kampány előtt álló országban.

Persze, az is kérdés, mit szól majd a fentiekhez az őt jelölő ellenzéki párt, amelynek vezérei szidják a kormányt, mint a bokrot, mert szerintük a liberálisok képtelenek megzabolázni a járványt. Hiszen a jelöltjük szemmel láthatólag a nyavalyás, minden áron megbuktatandó kormánynak segít. Ha akar, ha nem.

Hirdetés