Fotó forrása: space.com

Ráér Ön május utolsó napjának hajnalán? Csak mert látványosnak ígérkező csillagzáporra van esély

Napfelkelte előtt érdemes keresni egy nyugodt, a városi fényektől távol eső helyet, és megnézni amint egy széteső üstökös porfelhője eléri a Földet.

Hirdetés

Ha május utolsó napjának hajnalán nincs más dolga, és érdeklik a különleges égi jelenségek, akkor érdemes még napfelkelte előtt felnézni az égre, mert ha a csillagászati előrejelzések beválnak, a fokozatosan darabjaira hullott 73P/Schwassmann-Wachmann nevű üstökös porfelhője eléri a Földet, ami egy hullócsillag-kitörésben tetőzik.

A bukaresti csillagászati obszervatórium számításai szerint a porfelhő reggel 8 körül érheti el bolygónkat. Mivel akkor már világos lesz, a kitörés maximumának megfigyelése nem lehetséges, azonban pár órával napfelkelte előtt megcsodálhatjuk a megszokotthoz képest kisebb sebességgel hulló meteoritokat – már amennyiben az ég tiszta és minden egyéb feltétel adott. A légkörbe való belépés várható sebességét 16km/szekundumra, a maximális sebességet pedig 72 km/szekundumra saccolják.

A csillagászok szerint 4:30-ig lesz látható a kivételes égi jelenség, szabad szemmel. Ha kíváncsiak vagyunk rá, keressünk egy nyugodt, a városi fényektől távol eső helyet, relaxáljunk és kémleljük az eget. És ne feledkezzünk meg a titkos kívánságokról sem…

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közlése szerint egy magyar expedíció Texasban követi figyelemmel a hullócsillagrajt. Ők május 31-én 15 órakor (romániai idő) jelentkeznek be a Facebookon, ahol a tervek szerint bemutatják a kitörés csúcsáról készült felvételeiket is. Az eseményt a ezen a linken lehet követni.

Hirdetés