Pszichológushoz küldik az agresszív diákokat, többet tejelnek két évig a bankok – keddi hírmix

A turisztikai szövetség meg új adót akar kivetni a külföldön nyaralókra…

Hirdetés

Ezentúl pszichológushoz kell járni, ha az osztályban agresszív lesz Lajcsika

Kötelezően pszichológiái tanácsadásra kell járniuk ezentúl az agresszív diákoknak, sőt még a szüleiknek is – az erről szóló jogszabály-módosítást kedden fogadta el a parlament. Az sem jelent ez alól felmentést, ha az illető diák szülei nem egyeznek bele: ilyen esetben akár bírósági úton is kötelezhetik az érintetteket, hogy beszélgessenek el egy szakemberrel. A törvénymódosítás az iskolai erőszak utóbbi időben tapasztalható erősödése miatt került terítékre. Még alig kezdődött el az idei tanév, Nagykárolyban két ötödikesnek máris sikerült egy tanórán megvernie egyik társát, de nem is ez volt az egyetlen ilyen eset.

Megúszhatják a kulturális intézmények a deficitcsökkentő intézkedéseket

A kormány kedden megvitatta a sokat szidott deficitcsökkentő intézkedéscsomag utolsó módosításait, majd végső formába hozták a tervezetet, hogy a parlament elé kerülhessen. Az utolsó módosítások között 1-ről 2%-ra növelték a bankokra a következő két évben kivetett extra adót, amelyet a pénzügyi forgalmuk után fizetnek be, de szép nagy extra adót fizethetnek ezentúl a luxusautók és a drága ingatlanok tulajdonosai is. Miután az elmúlt időszakban sokan felkapták a fejüket a hírre, hogy a tervezett intézményi összevonás gyakorlatilag beszántaná a kulturális szférát, a végső változatban egyszerűen úgy oldották meg a dolgot, hogy a kulturális intézmények kivételt képeznek az ilyen összevonásokkal, átszervezésekkel szemben. Az USR és a Jobboldal Ereje párt máris bejelentette, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a csomagot, amelynek egyes intézkedései szerintük alkotmányellenesek. A kormány, a képviselőház és a szenátus a kedd esti együttes ülésén felelősséget vállal az intézkedésekért.

Már a turisztikai szövetség is extra adókon gondolkodik…

Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetsége kitalálta, hogy azok a román állampolgárok, akik külföldön nyaralnak, a jegyek megvásárlásakor fizessenek már ki egy különadót, amit aztán a romániai turizmus külföldi népszerűsítésére lehet majd fordítani. Nincs is jobb, mint egy új adó ugyebár, különösen, ha ezt a civilek javasolják a politikusoknak. Dragoș Răducan, a szövetség elnöke, egyben az új adó kitalálója szeretné, ha az extra adót nemcsak azok fizetnék, akik turisztikai cégen keresztül bonyolítják le a külföldi utazást, hanem azokra is ki lehetne terjeszteni, akik maguknak vadásszák le a repjegyet és a szállást a célországban. Răducan fejenként egy euróban határozná meg ennek összegét. Azért reméljük, hogy az urak nem sietnek nagyon eleget tenni a kérésének.

Hirdetés