Pillanatkép a brit törzs hazai terjedéséről: már a fél országban gondtalanul fertőz az új vírusváltozat

Temes és Kolozs megye sajnos a lista elején szerepelnek.

Hirdetés

Már 136 romániai Covid–19-ben szenvedő páciensről derült ki, hogy valójában a B.1.1.7 sorszámmal ellátott brit koronaváltozat okozta a megbetegedésüket, és ez a 136 eset gyakorlatilag a fél országot érinti. A legtöbbet természetesen Bukarestben (80) igazolták, de rögtön utána már Temes (11), és Kolozs megye (9) következik, majd Ilfov (5), Suceava (5), Botoșani (4), Vâlcea (4), Argeș (2), Krassó-Szörény (2), Galați (2), Gorj (2), Bihar (1), Brăila ( 1), Konstanca (1), Kovászna (1), Giurgiu (1), Hunyad (1), Maros (1), Prahova (1), Vrancea (1) és Vaslui megye (1).

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) ebből az alkalomból felhívja a figyelmet arra, hogy „közös erőfeszítésekre van szükség” ahhoz, hogy minél több mintát lehessen szekvenálni, és hogy megállítsuk az új, sokkal fertőzőbb törzs terjedését, ami tulajdonképpen nem jelent semmit, de leírták.

Az egészen nyilvánvaló, hogy ha a hazai felkészületlenség miatt akadozó genomszekvenálás – amit mindössze három hazai laborban lehet elvégezni – máris 136 brit törzses fertőzést mutatott ki, akkor a valóságban ennél sokkal több van.

Az INSP friss elemzése is felhívja a figyelmet arra, hogy hamarosan az egész országbasn elterjed az új variáns. A szakik egyébként azt is pedzegetik egy ideje, hogy hamarosan a brit törzs válik dominánssá nálunk is, ezt állampolgárként természetesen csak a járványszabályok betartásával tudjuk késleltetni, de hogy a genomszekvenálásban mit tudnánk segíteni, az jó kérdés.

Hirdetés

Az új törzs az eddigi adatok szerint egyébként legtöbbször a 45–55 év közöttiek körében fertőz, a páciensek 95,6 százaléka 25 évnél idősebb, két esetben viszont 1 évesnél kisebb csecsemőt is megfertőzött a vírusváltozat, mindketten a családtagjaiktól kapták el a fertőzést.

Nemekre lebontva, a férfiak körében az 55–64 év közöttiek, nőknél pedig a 25–34 év közöttiek körében volt a legtöbb megbetegedés, de a szakemberek ebből nem kívánnak messzemenő következtetéseket levonni.

Hirdetés