Panellakásának ablakába szerelt napelemeket egy élelmes erdélyi polgár

Így csökkenti villanyszámláját, ráadásul úgy néz ki, törvényesen.

Hirdetés

Mostanában a csapból is az folyik, hogy az elszálló energiaárak ellenszere az lehet, ha minél többen napelemet szereltetnek fel az otthonukban.

Amiben lehet valami – főleg azokon a vidékeken, ahol kellőképpen sok a napsütéses óra –, viszont felmerül egy dilemma.

Akinek ugyanis saját családi háza van, az elvileg „könnyen” abszolválhatja az ügyet – csak pénz kell hozzá, na meg idő, mert a nagy kereslet miatt a napelemek felszerelésére szakosodott cégek alig győzik a munkát.

A társasházakban viszont kissé bonyolultabb az ügy, hiszen elvileg az összes lakónak beleegyezését kell adnia, és hozzá kell járulnia a költségekhez.

De csak elviekben.

Kolozsváron ugyanis egy élelmes polgár másként látja az ügyet: saját hatáskörben szerelt fel napelemeket panellakása áramszükségletének fedezésére.

A beszámolók szerint a kisméretű panelek fokozatosan jelentek meg az elmúlt három évben, ma pedig már

összesen 16 ilyen elem díszeleg az ablakban, illetve az ablak körül.

A megoldás esztétikuma természetesen hagy némi kívánni valót maga után, és sok szomszédnak nem is tetszik, hogy az ablakból lógnak a napelemek. Van, aki szerint a helyük a tetőn lenne.

Hirdetés

Csakhogy úgy néz ki, hogy ez a módszer törvényes.

A kolozsvári önkormányzat szóvivője szerint megvizsgálták az ügyet, és arra jutottak, hogy a hatályos jogszabályok szerint

az ilyen esetekben nincs szükség építési engedélyre.

Persze figyelik a folyamatokat, és ha szükségesek, akkor az éppen hatályos törvények alapján lépnek majd.

Amúgy nem mindenkinek kell a kincses városban saját hatáskörben megoldania az áramellátást: az önkormányzat éppen az év elején jelentette be, hogy európai uniós forrásokból száz társasházban szerelnek fel napelemeket.

Viszont azokban már a tetőre kerülnek.

Hirdetés