Óvszer a felejtés ellen

Vajon hány szavazatot tud majd szerezni Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester a házi készítésű születésszabályozási bombájával?

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a Republica oldalon megjelent cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Egyetértenek azzal, hogy a cigányok többé ne csináljanak gyermeket? Nem kétlem, hogy egy rakás vadromán dülleszti majd igenlően a mellét a marosvásárhelyi Dorin Florea polgármester javaslatából kisugárzó rasszista hormonális megnyilvánulás láttán. Az ő politikai libidójukat akarja feltámasztani az ALDE-s (Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) Florea politikus, akinek meggyőződése, hogy van a választási küszöbön való átjuttatáshoz vagy

egy új mandátum biztosításához elegendő gyűlöletpotenciál Romániában.

Lehet, hogy Florea úr választói között akad majd elegendő számban olyan, akiket boldogítanak majd azok a „szociális felmérések”, melyeket az illető úr el akarna végezni, mielőtt megadja a városban a reproduktív megfelelési igazolásokat.

A tolómércével a hálószobákba egy kasztrálásra és sterilizálásra kész fehér köpenyes sereg élén benyomuló Florea úr víziójának azonban le kellene törölnie a vigyort az arcukról. Mert a rasszizmusnak megvan az a rossz szokása, hogy mást is kupán vág.

Florea úr ma a szegény sorsú cigányoknak tiltja meg, hogy gyerekeket csináljanak.

Holnap a magyaroknak fogja.

Holnapután a moldvaiaknak, azután pedig az olténiaiaknak. Egy szép nap hivatalos rendeletet adnak ki, hogy már csak egyetemi végzettséggel lehet szaporodni. Egy másik szerint csak a dák jellegű, koponyához simuló fülű férfiaknak van joguk erekcióra. A rasszizmusnak nincs tudományos alapja, csak a tőled eltérőkkel szembeni félelem által kiváltott önkényes indokolásai.

Florea úr állítása annyira észbontó, hogy minden bizonnyal hívekre fog találni ebben a gyűlölettel és frusztrációval dugig teli országban.

A szélsőségesség eszméi virágba borulnak az analfabetizmus, a gyűlölködés és a tudatlanság termékeny talaján.

Hirdetés

Florea úrra vonatkozóan nem hallottam említésre érdemes városvezetői tettekről, de a polgármester pihent agyából fakadó „szociális felmérések” minden bizonnyal igazi óvszerként működnek a felejtés ellen. Mert, sajnos, még hallani fogunk Florea úrról.

U. i.: Egy olyan idényben, amikor a kormánynak a semmiből kell pénzt előteremtenie a PSD-s tobzódás kifizetése érdekében, Iohannis elnök zavartalanul kihirdeti a gyermektámogatás megkétszerezését. A gyermektámogatásokkal az a gond, hogy azokat

nem a gyermekek, hanem a gyermekes szülők kapják.

A szülők eldönthetik, hogy tejet vagy vodkát vesznek abból a pénzből, senki sem ellenőrzi. Ha te, mint állam, amúgy is erőfeszítést tettél, hogy előteremts további 6 milliárd lejt a gyermekek számára, akkor talán arra is oda kellene figyelni, hogy ezek az összegek tényleg eljutnak-e hozzájuk. Annyi dolog van, amire a gyereknek szükségük van és az állam nem fedezi (a preventív egészségügy, az élelmezés, a fogászat, az oktatás, a sport és más hasonlók terén), hogy a gondosan a kimondottan a kicsiknek szánt országos programok felé jól átgondoltan irányított összegek eljuthattak volna oda, ahol tényleg jobbá tehetnék a végső felhasználók, többek között a szegény romák gyermekeinek életét is.

De más az – ellenérvként használt – kérdés: mikor volt az állam felelősségteljesebb a szülőknél?

Hirdetés