Őrület: már megint halálos áldozatokat követelt egy covid-kórházban pusztító tűzvész

Ezúttal Ploieşti-en csaptak fel a lángok egy kórteremben.

Hirdetés

Egy éven belül immár a harmadik alkalommal követel emberéleteket koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházban pusztító tűzvész: csütörtök hajnalban ploieşti-en keletkezett tűz a megyei kórház fertőző betegeket kezelő osztályának egyik kórtermében.

Mire a tűzoltók kiértek, és sikerült megkezdeni a mentést,

a kórteremben ápolt két, 74, illetve 75 éves férfi meghalt.

Az osztályról 15 beteget átvittek a megyei kórházba, három páciens azonban nem járult hozzá, hogy átszállítsák.

Az incidensnek sérültje is van: egy ápoló testének 40 százaléka megégett.

A lángok 20 négyzetméteren pusztítottak, a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet.

A kórház menedzsere szerint az osztályt, ahol a tűz pusztított, nemrég újították fel, az elektromos hálózat is új, az oxigénhálózatot tavaly szerelték be.

Ehhez képest a katasztrófavédelem egy kicsit árnyalja a képet: a kórházat februárban megbírságolták az ott tapasztalt visszásságok miatt, és tűzvédelmi engedélye sincs.

Az egészségügyi minisztérium szerint a kórházat 2020 eleje óta 11-szer bírságolta meg az egészségügyi felügyelet különféle rendellenességek miatt, összesen mintegy 90 000 lej értékben.

A tűz okait egyelőre keresik, az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult büntetőeljárás.

Hirdetés

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős államtitkár szerint az eddigi vizsgálatok alapján az történhetett, hogy a kórteremben, ahol az eset történt, az ápolónő csatlakoztatni akart egy berendezést az elektromos hálózatra, ezért

elmozdította az egyik ágyat, hogy jobban hozzáférjen egy konnektorhoz, ekkor keletkezhetett szikra, amely belobbantotta az oxigént,

amelyet a betegek lélegeztetésére használnak, és amely a lélegeztető készülékekből kerülhetett a levegőbe.

A tüzet megpróbálták az ott elhelyezett tűzoltó készülékekkel eloltani, de nem sikerült.

A tűzoltók ugyanakkor nem tartják elképzelhetetlennek, hogy az elmozduló ágy megrongálta a konnektort, amely rövidzárlatos lett, és emiatt keletkezett szikra.

Mint ismert, Romániában több ízben is pusztított tűz koronavírusos betegek kezelésére szolgáló kórházakban. Tavaly novemberben a Piatra Neamț-i kórház intenzív osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, vélhetően műszaki hiba miatt, ennek következtében tíz beteg azonnal életét vesztette, majd a következő hetekben több, más kórházba átszállított beteg is elhunyt.

Idén februárban a bukaresti Matei Balș járványtani kórházban volt tűz, ebben öten haltak meg.

Legutóbb október elején, Konstancán gyulladt ki az egyik helyi kórház intenzív osztálya, itt heten haltak meg.

Hirdetés