Fotó forrása: media9.ro

Örökzöld téma: továbbra is özönlik a szemét Szászfenesről Kolozsvárra

Egy lehetséges megoldás lehetne a Dallas nevű fenesi nyomortelep lakóinak bevonása a vízpart megtisztításába.

Hirdetés

Nem múlhat el úgy a tavasz, hogy ne merüljön fel a Kis-Szamos szemetessége: a kolozsvári zöldek rendszeresen felhívják a figyelmet a problémára, időnként szerveznek egy szemétszedési akciót, megoldási javaslatokkal is előállnak, sőt, a tavaly egy térképet is összeállítottak az általuk beazonosított illegális szemétlerakatokról, melyek a szennyezés fő forrásainak számítanak, mindhiába. Érdemi változás nem történt, a Kis-Szamos továbbra is olyan, mint

egy mozgó szeméttelep Szászfenes és Kolozsvár között.

Újra és újra elmondják, a környezetvédelmi őrségnek, a helyi és megyei önkormányzatoknak és a román vízügynek nagyobb szerepet kellene vállalniuk a Szamos tisztasága érdekében. Ismételten megkeresték az illetékeseket, hogy közösen szervezzenek egy átfogó szemétszedési akciót a szászfenesi illegális hulladéktelepeken, elsősorban a Dallas nevű nyomortelepen. Nemcsak a partot szükséges megtisztítani, hanem a vízi növényzetet is,

a műveletbe pedig bele kell vonni a nyomortelep közösségeit is, a decensebb életkörülmények megteremtése ugyanis az ő érdekük is.

A civilek javasolják, hogy helyezzenek el védőkorlátokat a szemét megállítására, ugyanakkor akadályozzák meg azt, hogy autókkal a part közelébe lehessen hajtani. Videokamerák felszerelése szintén megoldást jelenthetne.

Idén év elején már szerveztek egy takarítási akciót, akkor 90 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, a szászfenesi önkormányzat 20 büntetést is kiszabott. A környéket a rendőrség járőrei is felügyelik.

A zöldek szerint több ezer tonna szemét található jelenleg is a szászfenesi partokon.

Hirdetés