Orbántól Orbannak: A magyar lecke (I.)

Nem minden román elemző látja úgy, hogy Orbán Viktor Románia legnagyobb ellensége. Sőt, akár példakép is lehet. Például a jó Orban számára.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Két Orbán kormányfő van az európai néppártiak soraiban! Az egyik Budapesten, már sok éve, a másik Bukarestben, alig néhány hónapja. Sokan siettek is, türelmetlenül, címkéket ragasztgatni: a gonosz Orbán, Viktor, a magyarországi, a jó Orban, Ludovic, a romániai.

De még mielőtt még megtörténne – ha egyáltalán megtörténik majd – a két Orbán összehasonlítása, nézzük meg,

mit tett a népéért az, akit egyesek „diktátornak” neveznek.

Az első részben a magyar kormány demográfiai növekedést ösztönző, „Családvédelmi Tervnek” nevezett programját fogom megvizsgálni. Magyarországhoz képest Romániában nincs ilyenfajta program, semmilyen projekt, semmilyen megközelítés, holott – véleményem szerint – az itteni demográfiai válság még a korrupciónál, az autópályák, az értékes politikusok hiányánál is nagyobb gond.

Az Európában nagy bírálatoknak kitett Orbán Viktornak, ahogy azt a 2019-es választási eredmények mutatták, nagy támogatottsága van hazájában. Nem kívánva ezzel kapcsolatos, sokak számára néha irreleváns számokat bemutatni, mégis teszek egy kivételt: Ludovic Orbannak csaknem 35 000 követője van a Facebookon, egy csaknem 20 000 000 lakosú országban, míg Orbán Viktornak 665 000 követője van egy Romániáénál fele akkora népességű országban.

Valószínűleg Magyarország az az ország az EU-ban, amely

a legtöbb pénzt fordítja demográfiai növekedési programokra.

Természetes, belső jellegű növekedésre, nem pedig külső támogatásra, ahogy azt a bevándorlásra alapozó más államok teszik. Közismert, hogy Orbán jobboldali kormánya határozottan ellenzi a bevándorlást. A budapesti kormány új lépései a GDP csaknem 5 százalékát fordítják a családok támogatására és a születésszám növelésére.

Orbán Viktor a kormányán keresztül 2019 végén úgy döntött, hogy megvásárol hat lombikbébi-programmal kapcsolatos klinikát, ebből négyet Budapesten. Ezeket az intézményeket „megvásárolták” és nem „államosították”, jegyezte meg Orbán.

Ez csak egy lépés. A magyar kormány által bejelentett másik lépés az a döntés, hogy

az összes állami klinika ingyenesen biztosít kezeléseket a termékenység elősegítésére,

az ország demográfiai hanyatlásának csökkentésére. Ennek megfelelően a lombikbébi-program „többé nem lesz kitéve a piac törvényeinek”, hangsúlyozta Orbán Viktor. Az „ország számára stratégiai jelentőségű” az egészségügynek ez az ágazata, jelentette ki a „gonosz Orbán”. A budapesti kormány megjegyezte még, hogy a termékenységi kezelésekben felhasznált gyógyszereket 2020. január 1-től adómentessé teszik és megszüntetik a lombikbébi-kezelések állami finanszírozásának a korlátait, hogy ne legyenek várólisták.

Hallottak valami hasonlóról Romániában?

Szó sincs róla! Különben a mi erősen elnéptelenedett, több száz fiatalok nélküli faluval rendelkező hazánk az egyedüli Európában, melynek nincsenek a meddőségkezelésre vonatkozó törvényei. Sőt, a románoknak egyetlen meddőségkezeléssel foglalkozó alprogramjuk van, melyben a párokat a bürokrácia, de a rendkívül magas költségek miatt is inkább elriasztják a jelentkezéstől, nem hogy bátorítanák őket.

De menjünk tovább. Az ő Orbánjuk bejelentette, hogy adómentessé teszi a legalább három gyermekkel rendelkező nők jövedelmét, azt k0vet[en, hogy jelenleg csak a legalább négy gyermekkel rendelkező nők részesülnek e támogatásban. Az új lépés a családokra összpontosító gazdasági serkentőcsomag része lesz. Teljesen megszüntetik az anyák jövedelemadóját.

Eközben Romániában

a gyermektámogatások növelése nagy gondot jelent a „jó Orban” számára,

azt bizonyítva, hogy a Klaus Iohannis elnök által kihirdetett törvény végrehajtásának elutasítása kizárólag kisszerű érdekekkel kapcsolatos, nem pedig nemzeti érdekekkel.

A magyar kormány 30 000 eurót ad azoknak a házaspároknak, akiknek három gyermekük lett, ezt az összeget nem kell visszatéríteni és a fiatalok bármire elkölthetik. Ezt a kezdeményezést tavaly júliusban vezették be.

„Nem számokra, hanem magyar gyermekekre van szükségünk”,

mondta Orbán Viktor. Érdekes, nem? Hallottak akár egyetlen minisztert is, akármilyen politikai színűt, egyetlen kormányfőt vagy román politikust is ilyen szavakat kimondani? Nem! Annak ellenére, hogy politikusaink közül sokan szembesültek magánéletükben a meddőség gondjával és sokan folyamodtak orvosi segítséghez, hogy gyermekük legyen.

A 30 000 euró, amit azok fognak megkapni, akiknek sikerül javítaniuk Magyarország demográfiáján, az Orbán Viktor által meghirdetett „Családvédelmi Terv” része. Hét politikáról és kezdeményezésről van szó, melyek célja a családok támogatása és a gyermekvállalás bátorítása.

Hirdetés

Ahhoz, hogy ezt az összeget megkapják, a pároknak

négy fő követelményt kell teljesíteniük.

Házasoknak kell lenniük, a pár egyik tagjának ez kell legyen az első házassága, a feleségnek 18 és 40 év közöttinek kell lennie és – végül – a pár egyik tagjának legalább 6 hónapja Magyarországon kellett fizetnie a társadalombiztosítási hozzájárulásokat. Az első gyermeknek a támogatás felvételét követő öt éven belül kell megszületnie. Ha egyetlen gyermek sem születik, vagy a házaspár határidő előtt elválik, a párnak csak 120 napja, vagyis négy hónapja van visszafizetni a kölcsönt, kivéve akkor, ha orvosi igazolással bizonyítják a nemzőképességi gondot.

Csak szeptemberben 29 százalékkal több pár házasodott össze, mint a tavalyi év hasonló hónapjában. 1979 óta ez volt a legtöbb menyegzős szeptember.

A kormány november elején bejelentette, hogy eddig 50 000 új pár jelentkezett ezért a támogatott hiteltípusért.

Ráadásul a legalább 3 gyermekkel rendelkező családok további 2,5 millió forintos, azaz nagyjából 7500 eurós pénzügyi támogatást kapnak majd egy új 7 személyes jármű megvásárlására.

„Ez a magyarok válasza és nem a bevándorlás”,

mondta Orbán a nemzet helyzetéről tartott éves beszédében. Rámutatott arra, hogy „Európában egyre kevesebb gyermek születik. A Nyugat számára a bevándorlás a válasz. Minden elmaradt gyermek helyett jöjjön egy másik és akkor a számok rendben lesznek”.

A születésszám serkentését célzó másik lépés az alacsony kamatú hitelek biztosítása a – régi vagy új – házat vásárolni akaró gyermekes családoknak. Minél több a gyermek, annál kisebb a kamat.

Orbán Viktor kormánya bejelentette, hogy a jelenlegi 50 000-ről 2022-ig 70 000-re növelik a bölcsődei férőhelyek számát. Ezen kívül az ígéretek szerint az iskolák száma is nőni fog.

Az Eurostat szerint

Magyarország rosszabbul áll a nők termékenységi rátáját illetően, mint a többi EU-tag.

Míg ennek a rátának az átlaga 1,59 gyermek per nő, Magyarországon csak 1,48 gyermek.

Egy 2016-os népszámlálás szerint Magyarországon 2,74 millió család szerepelt a nyilvántartásban, ebből 211 066-ban volt legalább három gyermek.

A születésszám csökkenése mellett Magyarország az utóbbi tíz évben több százezer polgárt veszített, akik elsősorban Nyugat-Európába emigráltak, Orbán Viktor pedig megoldásként elutasítja a bevándorlást. Minden hetedik magyar gyermek az országon kívül születik meg. Magyarországhoz viszonyítva az országban született román gyermekek száma elmarad a határon túl született gyermekekétől.

A következő részben arról írok majd, hogy a „gonosz Orbán” kormánya miként vállal szerepet a határon túli magyarok támogatásában, különösen Romániában.

Hirdetés