Illusztráció: Pixabay.com

Orbanék bekeményítenek: ha egy miniszter támadja a kormányfőt, megy haza

Nincs kecmec, a kormány egy csapat, nem cseszegetjük a főnököt, tetszik érteni?

Hirdetés

Az egekig csaptak az indulatok Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter múlt heti leváltása miatt, az USR-PLUS vezetői elég durva dolgokat mondtak nyilvánosan Florin Cîţu kormányfőről.

Az USR-PLUS különösebb tétovázás nélkül bejelentette, hogy megvonják a bizalmat Cîţutól, a nagyobbik koalíciós partner PNL pedig szíveskedjék új miniszterelnökkel előállni (bár azt azóta sem tisztázták, hogy mi van, ha a liberálisok nem így tesznek).

Hétfőn összeült a PNL vezérkara megbeszélni a múlt hét viharos eseményeit és arra a következtetésre jutottak, hogy ezentúl

ha a kormány valamelyik tagja szembefordul a miniszterelnökkel, mehet a szeme világába.

Vagyis leváltják, menesztik, kirúgják.

Aprónak tűnő, de fontos részlet, hogy míg az ülésről kiszivárgott infók szerint Florin Cîţu verte az asztalt a miniszterek kirúgását emlegetve, az ülés utáni sajtótájékoztatón ő arról beszélt, hogy a miniszterek munkájának elbírálása nem a nyilatkozataik, hanem csakis a teljesítményük alapján történik. Ekkor szúrta közbe a jelen levő Ludovic Orban PNL-fővezér, hogy ha egy miniszter támadja a kormányfőt, kirúgják. A kormány egy csapat, ha pedig egy tárcavezető támadja a miniszterelnököt, azt jelenti, hogy az a miniszter nem akar a csapathoz tartozni – magyarázta.

Hirdetés

A PNL-vezetők ülésén név szerint is szó esett Cătălin Drulă szállításügyi miniszterről. Róla – aki egyébként az USR-PLUS alelnöke – korábban az is felröppent a médiában, hogy ő lesz a következő, akit leváltanak, miután Voiculescu menesztését követően elég keményen nekiment Cîţunak és „politikai zombinak” nevezte. Úgy tűnik, hogy most megkegyelmeztek neki, de – mint a kormányfő mondta az ülésen – a következő kirohanásnál kirúgják.

Cîţu emlékeztette az USR-PLUS-os kollégákat, hogy napok óta adósok az egészségügyi minisztérium élére javasolt jelöltjükkel.

A PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció hétfő délután ül össze megtárgyalni a Voiculescu menesztése nyomán kialakult helyzetet és a koalíciós nézeteltéréseket.

Hirdetés