Ön tudja, mikor érdemes beadatni az influenza elleni oltást? És azt, hogy az sem mindegy, hogyan szállítja, ha patikában vette?

Közeleg az influenzaszezon, és nem árt odafigyelni arra is, hogy megfelelő tárolóeszköz szükséges a vakcina számára.

Hirdetés

Nyakunkon a hideg idő, és ha nem lenne elég a koronavírus-járvány, hamarosan a már megszokottnak számító influenzaszezon is a nyakunkon lesz.

Amelynek az ellensúlyozására az orvosok továbbra is az oltást ajánlják. Amely több szakaszban érkezik a patikákba, illetve hamarosan a háziorvosokhoz is.

Mint ismert, az oltás ingyenes a veszélyeztetett kategóriák – krónikus betegek, 65 évnél idősebbek, terhes nők, idősotthonban élők – számára.

Az orvosok kiemelten ajánlják, hogy ők mindenképpen vegyék fel a vakcinát, főleg, hogy fizetniük sem kell érte.

Azonban az elvileg egészséges személyek számára is javallják, hiszen jobb megelőzni az esetleges gondokat.

Az emberek egy része az utóbbi időszakban – főleg, hogy az orvosok arra is felhívták a figyelmet: a koronavírus elleni oltás mellett is ajánlott az influenza elleni vakcina felvétele is – igencsak lelkesen próbál megtenni mindent annak érdekében, hogy minél hamarabb megkapja az oltást.

Ezért aztán még azok sem várnak, akik ingyen megkaphatnák a vakcinát a háziorvosoknál: amint szeptemberben megérkeznek az első szállítmányok a patikákba, inkább gyorsan megvásárolják – egy adag mintegy 50 lej –, és elviszik a háziorvoshoz, hogy az minél hamarabb beadja.

Így aztán rendszerint októberre a patikákból eltűnik a vakcina, miközben a háziorvosok által ebben az időszakban megkapott, ingyenes szállítmányok egy része parlagon hever.

Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek: ez a gyakorlat több szempontból sem jó. Nem csupán azért, mert lerohanják a gyógyszertárakat. Hanem azért is, mert a szeptemberi, október eleji időszakban beadatott oltások hatása kétséges.

Egy influenza elleni vakcina hatása ugyanis nagyjából hat hónapig tart. Mivel pedig az influenzaidény általában december végén kezdődik, és a februári-márciusi időszakban a legnagyobb az intenzitása, ha valaki túl korán adatja be, akkor erre az időszakra már csökken a védettsége.

Hirdetés

Ezért aztán az orvosok szerint az a legjobb, ha türelmesen kivárunk,

és csak október második felétől kezdve adatjuk be az oltást, hogy a hatása a legoptimálisabb legyen.

A legjobb tehát, ha az ember nem patikában vásárolja meg a vakcinát, hanem megvárja, amíg a háziorvoshoz megérkezik a szállítmány.

Az influenza elleni oltás ugyanis meglehetősen kényes, ahhoz, hogy használható maradjon, alacsony hőmérsékleten kell tárolni.

Erre azoknak sem árt odafigyelniük, akik nem jogosultak ingyenes vakcinára, ezért mindenképpen a gyógyszertárban kell megvenniük, ha be akarják adatni.

Nekik azt javasolják, hogy

szerezzenek be erre szolgáló hűtőtáskát jégakkuval, amelyben tartható a 2 és 8 fok közötti hőmérséklet.

Persze ha valaki nem akar ezzel bajlódni, akkor is próbálkozhat a háziorvosánál, ha amúgy nem lenne jogosult az ingyenes vakcinára: az orvosok gyakran járnak el úgy, hogy a megmaradt ingyenes vakcinákat bárkinek beadják, hogy ne menjenek kárba.

Hirdetés