Olyan derűlátó tervet jelentett be Cîţu miniszterelnök a pedagógusok beoltására, hogy valószínűleg még ő sem hiszi el

Minden szép lesz és jó.

Hirdetés

Nagyot ment Florin Cîţu miniszterelnök: olyan nagyszabású oltási tervet vázolt fel, hogy ha megvalósul, akkor hamarosan búcsúzhatunk minden korlátozástól.

A kormányfő például abban bízik, hogy a pedagógusok beoltása is ugyanolyan gyorsan lezajlik majd, mind az egészségügyi dolgozóké, amely december 27-én kezdődött, és lassan a vége felé jár.

Azt mondja, nem feledkezett meg senki a pedagógusokról, csak éppen akkor ütött be a Pfizer-vakcinák körüli válság, amikor ők következtek volna, ezért újra is kellett időzíteni több tízezer jelentkező beoltását.

Most azonban szerinte már normális a helyzet, mobil oltóközpontokat alakítanak ki a tanárok számára, és olyan gyorsan beoltják őket, hogy csak na.

Kérdéses, hogy ezt mire alapozza. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter még januárban arról beszélt: 126 ezer, a diákokkal közvetlen kapcsolatban álló pedagógus élvez majd prioritást az oltási tervben.

Ekkor ütött be a vakcinakrach, aminek a hatásai a miniszterelnök szerint mostanra elmúltak.

Ami rendben is lenne, csakhogy az oktatási tárca épp most összesítette, hány pedagógus hajlandó beoltatni magát.

Hirdetés

Eszerint 44 324 ötvenöt év alatti és 15 622 ötvenöt év fölötti pedagógus igényli a vakcinát. Ami akárhogy is nézzük, alig a fele a miniszter által mondottaknak.

A pedagógusok ugyanis nem úgy gondolkodnak, mint az egészségügyi dolgozók, akik – mivel jó részük testközelből találkozott a vírus hatásaival, és egyébként is tudatosabbak az ilyen témákban – nagy arányban beoltatták magukat.

Szép feladat lesz rábírni az oltásra még nem jelentkezett pedagógusokat, hogy ne csupán a saját, de kollégáik és a többiek egészsége érdekében is oltassák be magukat.

Amúgy Cîţu miniszterelnök nem csupán a pedagógusok kapcsán ennyire derűlátó. Szerinte márciustól már 2,4 millió oltás áll majd rendelkezésre, és föl lehet tolni a naponta beoltott személyek számát százezerre, így szeptemberre elérhető a népesség 70 százalékos átoltottsága.

Hát, drukkolunk.

Hirdetés