Oltásra vár? Hamarosan kiszámíthatóbbá válik, mennyit kell még várnia

Több újdonságról is beszámolt a romániai oltási kampány koordinátora, többek között az AstraZeneca kérdőjelei kapcsán.

Hirdetés

Az oltási kampány kezdete óta Romániában mindeddig 2 132 024-en oltatták be magukat legalább az első adag vakcinával (1 220 000-en mindkettővel). A rendszer tehát működik, még ha nem is tökéletesen:

folyamatosan szükség van „finomhangolásokra”, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá váljon az előjegyzés rendszere.

Valeriu Gheorghiță katonaorvos, az oltási kampány koordinátora több újabb apró, de fontos változtatásról beszélt legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Kielemezve az oltásra való feliratkozással és az időpont megerősítésével kapcsolatos menetrendet arra a következtetésre jutottak, hogy teljesen felesleges háromszor megkeresni a feliratkozott személyt, hiszen 85-95 százalékuk már az első megkeresés után el tudja dönteni, hogy megfelel-e neki az oltás tervezett időpontja és az oltóanyag (ez a Pfizert alkalmazó központok adata, az AstraZeneca esetében több a hezitálás).

Mivel a várólista elég hosszú, és akik nem reagálnak, mások kárára foglalják a helyet,

az a döntés született, hogy csak egyszer keresnek meg egy feliratkozott személyt, akinek 24 óra áll a rendelkezésére, hogy jóváhagyja az időpontfoglalást. Ha ezt nem teszi meg, akkor az időpontja újra felszabadul. Akik elvesztették az időpontjukat, lehetőséget kapnak feliratkozni egy másik oltóközpont listájára, vagy lefoglalhatják az oltóközpontok megüresedő – várólista nélküli – időpontjait. Ez április 7-től lesz érvényes.

Egy másik fontos változtatás, hogy az oltás internetes platformján nemcsak az lesz követhető, hogy hány személy szerepel előttünk a várólistán, hanem az is, hogy naponta hány személyt oltanak be az adott oltóközpontban. Mindezek alapján könnyen

kiszámíthatóvá válik, hogy hozzávetőlegesen mikor kerülünk sorra.

Biztosat azért nem tudnak közölni, mert az elsőbbséget élvező személyeken (orvosokon, pedagógusokon, 65 év felettieken, krónikus betegeken, stb.) múlik, hogy a harmadik kategóriába sorolt oltásra várakozók mikor kerülnek sorra. Ez a változás április 10-től lép életbe.

Hirdetés

Gheorghiță azt is közölte, hogy immár 86 oltóközpontban használják a Moderna vakcináját, miután 12 új központot hoztak létre. Kereken egy hét múlva újabb 144 új oltóközpontot helyeznek üzembe a Pfizer-BioNTech oltóanyagával való immunizálásra. Az is jó hírnek számít, hogy napi 60 személyről 90-re növelik a Modernát és AstraZenecát használó oltópontok, illetve 72-re a Pfizerrel immunizáló oltópontok kapacitását.

Ha mindez nem lenne elég az oltás felpörgetésére:

hamarosan a háziorvosok egy részénél, azaz a 30 százalékuknál is lehet oltakozni (10 940 családorvosból 3082-en vállalták, hogy részt vesznek az oltási kampányban). A rendelőkben május 4-től kezdődik az oltás, egyelőre az AstraZeneca, valamint a Johnson&Johnson oltóanyagával. Akit ez a megoldás érdekel, az kérdezze háziorvosát, ők felelnek ugyanis az előjegyzés menedzseléséért is.

Az AstraZeneca kapcsán fontos azzal tisztában lenni, hogy Romániában egyetlen trombózisos esetet sem hoztak összefüggésbe az oltással. Ezt annak apropóján közölte Gheorghiță, hogy az Európai Gyógyszerügynökség egyik magas rangú tisztségviselője kedden azt állította, hogy nyilvánvalóan van kapcsolat a brit vakcina és a trombózisos esetek között. Romániában a beoltott személyek közül hétnek keletkezett vérrög az ereiben (hárman az AstraZenecát és négyen a Pfizert kapták), de ennek nincs köze az oltáshoz, hangsúlyozza Gheorghiță, aki szerint

az oltóanyagok jótékony hatásai felülírják a kockázatokat.

Az Ügynökség nem adott ki hivatalos tájékoztatást a vérrögképződés és az AstraZeneca kapcsán, amíg erre nem kerül sor, Románia nem áll le az alkalmazásával. Pedig a jelek szerint eléggé megingott a bizalom a brit-svéd gyógyeripari vállalat terméke iránt. Március óta több mint 207 ezren mondták vissza az AstraZenecát az oltási platformon, továbbá körülbelül 99 000 további személy nem jelent meg az oltóközpontokban, ez a jelentkezők teljes számának 28 százalékát teszi ki.

Hirdetés