Oltási bizonyítványt kapnak azok, akik beoltatják magukat a koronavírus elleni vakcinával

Hiszen az immuntást várhatóan bizonyítani is kell majd. Az oltási kampány december 27-én indul.

Hirdetés

Egyre több információ lát napvilágot az immár kézzel fogható közelségbe kerülő koronavírus elleni oltási kampányról: most például az is kiderült, hogy a beoltottak oltási bizonyítványt kapnak majd a vakcina megkapásakor.

Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora szerdán este elmondta, az oltási központokban oltásra jelentkező személyek számára kiállított igazoláson szerepel majd az oltás időpontja, a vakcina típusa, valamint a szériaszám és a szállítmány megjelölése is rákerül.

Az orvos szerint az igazolás olyan jellegű lesz, mint az amit a kórház elhagyásakor kapnak a páciensek.

A román és angol nyelvű igazolást papíralapon és elektronikusan is lehet kérni.

Elsősorban arra szolgál majd, hogy ha valakinél mellékhatások lépnek fel, vissza lehessen követni, hogy hol és milyen vakcinát kapott.

Gheorghiță azt mondta, hogy jelenleg nincs napirenden korlátozások bevezetése azokkal szemben, akik nem oltatják be magukat.

Hirdetés

A hangsúly viszont itt a jelenlegen van, hiszen például a világban már van rá példa, hogy bizonyos szolgáltatásokat az oltáshoz kötnek: több légitársaság is jelezte például, hogy jövőre csakis olyanok szállhatnak majd fel a gépekre, akik bizonyítani tudják, hogy beoltották őket.

Úgyhogy egyáltalán nem kizárt, hogy néhány hónapon belül bizonyos szolgáltatók nálunk is azt mondják: a pecsétes papír nélkül még a kávézó teraszára sem lehet majd leülni.

De persze nem ezért ajánlott beadatni az oltást, hanem azért, hogy minél többen immunisak legyenek, és végre minden korlátozást elfelejthessünk.

Egyébként a várakozások szerint az oltási kampány – a várhatóan karácsony után megérkező első, szimbolikus jellegű tízezer adag vakcinával – december 27-én kezdődik, és a járványkórházak személyzetének tagjai lesznek az elsők, akik megkapják.

Hirdetés