Ők sem immunisak: rendőrök százait is megfertőzte a koronavírus

Ez annyira nem meglepő, hiszen folyamatosan az utcán vannak.

Hirdetés

Bár a belügyminisztérium takargatta az adatokat a nyilvánosság elől, az Europol rendőrszakszervezet addig kilincselt, amíg végül kiadták neki, hány rendészeti dolgozót érint közvetlenül a koronavírus-járvány.

Nos, mint kiderült, a rendőrök sem immunisak: közel 270-en fertőződtek meg igazoltan. Viszont ezrek vannak továbbra is karanténban.

Az adatok szerint eddig 264 belügyi alkalmazott esetében állapítottak meg koronavírus-fertőzést, közülük 161-et kellett kórházba szállítani.

A karanténban vagy házi elszigetelésben levő rendőrök száma jókora: 3196-an vannak, miközben eddig 1963-an már elhagyhatták a vesztegzárat.

Ezeken a számokon nincs miért csodálkozni, hiszen a szükségállapot bevezetése óta a rendőrök folyamatosan az utcán vannak, és emberek százaival kerülnek kapcsolatba.

A hatályos katonai rendelet értelmében ugyanis csakis alapvető szükségletek kielégítése érdekében – bevásárlás, idősek gondozása, sportolás, na és persze munkába járás – hagyhatjuk el az otthonunkat, és ezt is csak egy telivér, tőről metszett bürokratikus eljárás keretében: előre kitöltött nyilatkozattal.

Hirdetés

A rendőrök dolga pedig ezen zseniális – amúgy az olaszoktól, a spanyoloktól és a franciáktól átvett – gyakorlat részeként az, hogy a polgárokat vegzálva megvizsgálják ezen nyilatkozatokat, ha pedig nincs, vagy rosszul van kitöltve, akkor kíméletlenül bírságoljanak.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy sokan közülük megfertőződtek.

Az Europol szakszervezet ezért most azt követeli, hogy az „lső vonalban” szolgáló rendőrök ugyanolyan veszélyességi pótlékot kapjanak, mint a kórházakban a járvány ellen az első vonalban harcoló egészségügyi dolgozók.

Az általuk bőkezűen osztogatott bírságokból akár még futná is rá.

Hirdetés