Oda a sulidivat: betiltják a dizájnmaszkokat az iskolákban

Csak orvosi maszkban lehet majd bemenni az órákra.

Hirdetés

Elsősorban a fiatalok körében voltak népszerűek az akár egyéni igények mentén is megrendelhető, textilből készült dizájnmaszkok, amely a pandémia óta már ugyanúgy beépült a divatba, mint egy ruhadarab vagy egy kiegészítő. Csakhogy az egészségügy-miniszter most bejelentette, hogy ezeket az új tanévben már nem fogadják el az iskolákban vagy az egyetemeken, oda mindenki csak rendes orvosi maszkban mehet, a szakértők szerint ugyanis ezek jobban védenek, mint a textilmaszkok.

Az oktatási intézmények beltereiben (kint nem), illetve a megnyitó ünnepségeken továbbra is kötelező lesz a maszkviselés minden 6 évnél idősebb diák, illetve a teljes tanári kar számára.

Mint tudjuk, az új tanév hagyományos formában, jelenléti oktatással kezdődik mindenki számára, és a sulik csak akkor zárnak be, ha az illető településen 6 ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta. Erre az esetre is két lehetséges forgatókönyv érvényes: vagy mindenki áttér az online oktatásra, vagy csak az oltatlanok, miközben az oltottak és a betegségen 180 napnál nem régebben átesettek továbbra is bejárhatnak az órákra – majd éles helyzetben kiderül, hogy melyik variáns játszik.

A sporttevékenységeket lehetőleg a szabadban kell megtartani maszk nélkül, de ha az időjárás ezt nem teszi lehetővé, és beltérben kell tornázni, akkor csak 2 ezrelékes fertőzöttségi ráta alatt lehet ezt maszk nélkül megejteni.

Hirdetés