Most már eléggé biztosnak tűnik, hogy tényleg jelenléti oktatás lesz ősztől

Az illetékesek abban egyeztek meg, hogy prioritás az iskolák nyitvatartása.

Hirdetés

Már nemcsak Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, de Florin Cîţu miniszterelnök és Ioana Mihailă egészségügy-miniszter is megerősítette, hogy szeptemberben valóban jelenléti oktatással kezdődik a tanév. Vagyis minden diák iskolába megy, sehol nem kezdik online az oktatást.

Az illetékesek pénteken elmondták: megegyeztek abban, hogy az iskolák nyitvatartása prioritás, és nyitva is tartják őket ameddig csak lehetséges. Konkrétan, amíg az illető településen a fertőzöttségi ráta el nem éri a 6 ezreléket (ettől most szerencsére elég messze vagyunk, hiszen megyei szinten mindenhol 0,5 ezrelék alatt van jelenleg ez az arány) addig fel sem merül, hogy bezárják a sulikat.

6 Ezrelék fölött azonban változik a helyzet: a bölcsődék, ovik és előkészítő osztályok továbbra is hagyományos (jelenléti) formában „üzemelnek, az 1–6. osztályosok (vagyis a 12 év alattiak, akiket még nem lehet beoltani) viszont online oktatásra térnek át.

Egyelőre vizsgálják annak lehetőségét, hogy az ennél idősebb diákok közül a beoltottak, valamint a beoltott tanárok a 6 ezrelékes küszöbérték elérése után is bejárhassanak a suliba, de erről még nem született végleges döntés.

Hirdetés

Az egészségügy-miniszter azt is tisztázta, hogy az iskolák beltereiben ősztől is kötelező lesz a maszkviselés a 6 évnél idősebb diákok számára, de kültérben már le lehet venni a maszkot. Ennek megfelelően arra buzdítják az iskolákat, hogy a sporttevékenységeket kültérben tartsák, maszk nélkül. Hogy a beltéri sporttevékenységek esetében kell-e maszkot viselni, azt a település járványügyi besorolása határozza majd meg.

Arról még folynak az egyeztetések, hogy az iskolákban lesznek-e oltópontok, ahogy arról korábban már szó volt.

Hirdetés