Nyitva maradnak a sulik, de jövő héttől már megint változik az erre vonatkozó szabályozás

Ugyanakkor nő a deltával és omikronnal egyaránt megfertőződők száma, ám az oltakozási kedv tovább csökken, azért egy rakás oltópontot bezárnak.

Hirdetés

Meg lehet nyugodni: jövő héten sem zárnak be sehol megyei szinten az iskolák, mert szerencsére egy megyében sem értük el az intenzív osztályos helyek 75%-os kihasználtságát. Országos szinten ez az arány jelenleg átlagosan 45,7%, míg megyénként 22 és 58% között mozog, ami még megnyugtatóan messze van a küszöbértéktől. Mivel pedig a napi esetszámok elkezdtek csökkenni, hacsak közbe nem jön valami nagyon váratlan dolog, akkor ennél rosszabb már nem lesz a helyzet az intenzív osztályokon sem.

Andrei Baciu bejelentette viszont, hogy

jövő csütörtöktől (február 17.) megint változik a sulik nyitvatartására vonatkozó szabályozás:

már nem az intenzív osztályok telítettségét, hanem az összes, Covid–19-ben szenvedő páciensek számára fenntartott helyek telítettségét fogják figyelembe venni megyénként. Ez elvileg nem ront a helyzeten, hiszen a napi esetszámok csökkenésével már most csökken a kórházba utalt fertőzöttek száma is. (Raed Arafat belügyi államtitkár is megjegyezte ugyanazon a sajtótájékoztatón, hogy minden járványszám csökkenőben van, egyedül az intenzívre utalt betegek száma növekszik még enyhén, de tudjuk, hogy kell egy kis idő, amíg ez is követni kezdi az esetszámok csökkenését.) A határérték ugyanúgy a 75%-os telítettség lesz, illetve ha egy megye kovidkórházai elérik ezt a telítettséget, és emiatt bezárnak az iskolák, akkor nyithatnak újra, ha a telítettségi arány 70% alá csökken a kórházakban.

Valeriu Gheorghiţă az oltási kampány koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy

nő azok száma, akik a delta és az omikron variánsokkal egyaránt megfertőződnek,

Hirdetés

az egyik változat okozta betegségen való átesés ugyanis nem jelent feltétlenül védelmet a másik ellen. Az oltakozási kedv ugyanakkor továbbra is mélyrepülésben van, így a lanyha érdeklődés miatt

országszerte 171 oltópontot bezárnak, másokat tesztközponttá alakítanak, néhány esetben pedig vegyes oltás- és tesztközpontokat csinálnak belőlük.

Hétfőtől optimalizálják ugyanakkor az oltási platformot is, hogy a személyazonossági okmányokkal nem rendelkező személyeket is be lehessen vezetni a rendszerbe. Gheorghiţă szerint ez eddig elsősorban a hajléktalanok esetében jelentett problémát, akik sok esetben megfelelő okmányokkal sem rendelkeznek. Hétfőtől  viszont ők is felvehetik az oltást.

Hirdetés