Nyakunkon az influenzaszezon is, az egészségügyi minisztérium bevásárolt oltásokból

Sőt, a pedagógusokat ezentúl a veszélyeztetett kategóriába sorolják, ők ingyen jutnak hozzá. Nem lesz könnyű ez a hideg szezon, ez tény.

Hirdetés

Csipkedte magát az egészségügyi minisztérium, miután Klaus Iohannis államfő szerdán rendesen megkongatta azokat a bizonyos vészharangokat, amikor kijelentette, a rendszer nagyon nincs felkészülve egyszerre két járvány kezelésére.

Nelu Tătaru illetékes miniszter csütörtökön elő is állt azzal, hogy a szaktárca már 3 millió influenza-elleni védőoltás beszerzésére kötött szerződést, ebből 330 ezer dózist már szét is küldtek a közegészségügyi hatóságoknak.

Az újdonság idén az, hogy a pedagógusokat is a veszélyeztetett kategóriába sorolják, így ők ingyenesen kaphatnak oltást, akárcsak a 65 év felettiek, a krónikus betegek, a szociális intézményekben élő gyerekek és idősek, az állapotos nők és az egészségügyi alkalmazottak.

Az ideális az lenne – erről már Raed Arafat belügyi államtitkár is beszélt korábban –, ha minél több ember beadatná ősszel az influenza elleni védőoltást, lehetőleg a hideg szezon beállta előtti hetekben, hátha így a veszélyeztetett kategória nem kapja el egyszerre az influenzát és az új típusú koronavírust is. Az nagyon nem lenne jó.

Hirdetés