Nyájas intelem Bukaresttől: óvatosabb nyilvános szereplést várnak el a tusványosi meghívottaktól

Kéz a kézben keresi a megoldásokat Románia és Magyarország az energiaválság sürgető kihívásaira, de nem csak erről szólt Szijjártó Péter bukaresti látogatása.

Hirdetés

Sok fontos téma került terítékre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi bukaresti látogatásán, melynek legfőbb célja – az elhangzottak alapján – Magyarország és Románia kapcsolatának további erősítése volt a globális energiaválság okozta kihívásokkal teli időkben. A Bogdan Lucian Aurescu román külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztató legfőbb témaköre is az energiabiztonság volt.

Tekintettel arra, hogy a háború miatt már nem lehetséges Ukrajnán keresztül nukleáris fűtőelemeket szállítani Magyarországra, szükség van egy új, Bulgárián és Románián keresztül vezető szállítási módra, melynek lehetőségéről már folynak a tárgyalások. A magyar és román földgázrendszereket összekötő interkonnektor kapacitásának jelentős bővítése

mindkét ország energiabiztonságában stabil helyzetet teremt elő.

A két ország jó együttműködése a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavalyi rekordértékében is megmutatkozik. Az is közös, hogy Budapest és Bukarest is támogatja mind Moldova, mind a Nyugat-Balkán európai integrációs folyamatát – sorolta a kapcsolódási pontokat Szijjártó.

Román kollégája is elkötelezettnek mutatkozott a Magyarországgal folytatott pragmatikus párbeszédre, és valódi stratégiai partnerségre. Egy szokatlan intelem azonban úgy tűnik, hogy belefér az általa emlegetett pragmatikus párbeszédbe, Bogdan Lucian Aurescu ugyanis fontosnak tartotta kiemelni, hogy a két ország tisztségviselőinek látogatásai és nyilvános megszólalásai összhangban legyenek a magyar–román alapszerződés és a stratégiai partnerség szellemével.

Ez érvényes a hamarosan esedékes Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborra is.

Hirdetés

Az előző években megszokhattuk, hogy a ma már Tusványosként ismert szabadegyetemen időnként előfordulnak markáns kijelentések, például az autonómia-törekvésekről, Székelyföldről, nemzeti összetartozásról, román-magyar kérdésekről.

Idén két év szünet után, július 19–24. között „Van, ami örök” mottóval rendezi meg Tusványost az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány.

Az erdélyi szervezők éppen hétfőn tartottak sajtótájékoztatót, a készülődésről juthatott eszébe a román külügyminiszternek, hogy megszabja a budapesti résztvevőknek, miről beszélhetnek.

Hirdetés