Nocsak! A be nem oltott beutaltak számára a kórházaknak kell ingyenes koronatesztet biztosítaniuk

Mert az még sincs rendben, hogy a betegek saját zsebből fizessék a vizsgálatot.

Hirdetés

Ioana Mihăilă egészségügy-miniszter szerint minden (nyilván nem Covid–19-cel) beutalt betegnek joga van ingyenes koronavírus-tesztet igényelni. A közegészségügyi intézet (INSP) már el is fogadta az erre vonatkozó módszertant, a miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy a kórházigazgatók felelőssége biztosítani, hogy a betegek hozzáférjenek az ingyenes vizsgálatokhoz.

Az egészségügyi intézményeknek ugyanakkor lehetőségük van elkülönítők létrehozására, ahol a beutaltak a teszteredményeikre várakozhatnak.

Ioana Mihăilă azt is mondta, hogy az ingyenes teszteket azokra a szülőkre is ki kellene terjeszteni, akik a beutalt gyerekükkel kénytelenek bent maradni a kórházban.

Mindez azután vált fontossá, hogy sok kórház a be nem oltott betegekre terheli a PCR-tesztek költségeit – ami azért elég nagy disznóság –, és alapvetően a legtöbb kórházban csak a sürgősségi részlegen vannak ingyenes gyorstesztek.

Hirdetés

A slatinai megyei kórház például szerdán jelentette be, hogy június 22-étől kezdve újra megnyitja a betegfelvételeket az egyéb betegségekben (nem kovidban) szenvedők számára a legtöbb osztályon, a felvételhez azonban a pácienseknek igazolást kell felmutatniuk az oltásról vagy arról, hogy 90 napon belül átestek a betegségen, illetve ezek hiányában egy 72 órásnál nem régibb negatív PCR-teszt eredményét kell bemutatniuk.

Az új szabály szerint viszont a teszt a kórház(ak) költségvetését terheli majd.

Hirdetés