Nő a minimálbér, távmunkázhatnak a szülők, Orbán Viktor francia gyorsvasúttal kötné össze a két országot – hírmix

Kormányzati források szerint szeptembertől és januártól is emelhetik a bruttó minimálbért.

Hirdetés

Hurrá, nő a minimálbér!

Kormányzati források szerint szeptember 1-jétől a jelenlegi 3000-ről 3300 lejre emelik a bruttó minimálbért, 2024 január 1-jétől pedig 3750 lejre. Szeptember 1-jétől az építkezésben dolgozók bruttó minimálbére 4500 lej lesz. A kormánykoalíció ugyanakkor várhatóan ezzel párhuzamosan el fog törölni bizonyos korábban bevezetett adókedvezményeket, így például a kultúra és a könyvkiadás esetében is nőhet a jelenleg 5%-kos áfakulcs.

Francia technológiával épülhet a magyar–román gyorsvasút?

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök – aki maga is részt vett Marcel Ciolacu román és Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerdai informális találkozóján Bukarestben – újabb információkat árult el a találkozó egyik fő témáját képező TGV típusú gyorsvasútról, amely a tervek szerint Budapestet és Bukarestet kötné össze. Kelemen elárulta például, hogy Orbán mindenképpen bevált európai technológiát szeretne a projekthez, így jó eséllyel a franciák kaphatják meg a munkát, hiszen ők a legjobbak ebben. A projekt azonban még csak a tervek és találgatások fázisában van, így a legoptimistább forgatókönyv szerint is minimum egy évtizednek kell eltelnie, amíg lesz belőle valami.

Hét megye és Bukarest szociális felügyeleti fejesei kerülnek lapátra az öregotthon-gate nyomán

Marcel Ciolacu miniszterelnök máris adott egy kis munkát az új munkaügyi miniszternek, Simona Bucura-Oprescunak: megkérte, hogy függessze fel a tisztségükből Arad, Giurgiu, Konstanca, Máramaros, Hunyad, Teleorman és Vrancea megye, valamint Bukarest szociális felügyeleti és kifizetési ügynökségeinek (AJPIS) vezetőit. Minderre az öregotthonokban tartott országos ellenőrzések során tapasztalt kihágások miatt kerül sor. Mint ismeretes, július elején nagy port kavart a hír, hogy a rendőrök mintegy 100 olyan idős személyt menekítettek ki három Ilfov megyei öregotthonból, akiket embertelen körülmények között tartottak, éheztettek, bántalmaztak és dolgoztattak. Az ügy után tartott ellenőrzések során az illetékesek 99 öregotthont zártak be vagy függesztették fel a működésüket, számos büntetést kiosztottak, és eddig 47 büntetőeljárás is indult az időseket, gyermekeket és fogyatékkal élőket gondozó központokban tapasztalt jogsértések miatt. Ciolacu a fent említett megyék prefektusait is felszólította, hogy váltsák le a helyi szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok vezetőit is. Hozzátette azt is, hogy a leváltások szükségesek, de nem oldják meg a problémákat, így várhatóan jelentős szigorítások jönnek az ágazatban. Legalábbis papíron, aztán majd valahogy megoldják a szakik okosban.

Ennyit dolgozhatnak havonta otthonról a kisgyerekes szülők

Klaus Iohannis elnök csütörtökön kihirdette azt a törvényt, amely szerint a 11 évesnél fiatalabb gyereket nevelő szülők ezentúl kérésre havi négy napot dolgozhatnak távmunkában. A törvényt még június 28-ikán fogadta el a képviselőház, és a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után érvénybe is lép.

Hirdetés