Nemzetárulás! Asztalos Csaba mondjon le! Az RMDSZ is szégyellheti magát! – kiáltja az EMNP és az MPP

A két párt vezetői kiakadtak azon, hogy egyes magyar politikusok is a ditróiakat támadták ahelyett, hogy a közösséget védték volna.

Hirdetés

Dühében lemondásra szólította fel Asztalos Csabát, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökét az Erdélyi Magyar Szövetség, miután az általa vezetett testület hivatalból indított eljárást a gyergyóditrói pékségben alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások ügyében.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) alkotta szövetség közleményében

érthetetlennek nevezte a diszkriminációellenes tanács lépését, amely szerintük „tovább rontja a magyar közösség megítélését”.

A szövetségnek az sem tetszett, hogy Asztalosnak „a magyar kormányt is sikerült az ügybe belerángatnia azzal, hogy a román sajtóban többször is kijelentette, a gyergyóditrói lakosság vélt idegenellenességének oka a magyar kormány illegális migrációval kapcsolatos kommunikációja”.

„Olyan körülmények között, amikor a brüsszeli fórumokon folyamatosan támadják Magyarországot, amiért vezetői a keresztény Európa jól felfogott érdekeit védik, megítélésünk szerint ez nem egyéb, mint nemzetárulás”

– üzeni Asztalosnak a Néppárt és az MPP szövetsége.

A közlemény aláírói – a két pártelnök, Csomortányi István és Mezei János – egyébként meg vannak győződve arról, hogy

a Ditróban kialakult helyzet a lakosság és a vállalkozó közötti belső feszültség következménye és a közösségnek a román állammal kapcsolatban szerzett negatív tapasztalatainak az eredménye,

Hirdetés

és semmi esetre sem a zajló magyarellenes kampányban szajkózott idegenellenességé és intoleranciáé.

Szégyenletesnek nevezik továbbá, hogy az RMDSZ több politikusa is a ditróiakra támadt, holott „a közösség védelme lett volna a feladatuk”.

Az Erdélyi Magyar Szövetség szerint

érthetetlen, hogy Kelemen Hunor és Markó Béla a ditróiak egy részét teszi felelőssé a történtek miatt,

de sokatmondónak nevezik azt is, hogy a „mindenhol kényszeresen jelenlévő és a reflektorfényt kereső” Borboly Csaba a múlt szombati falugyűlést kihagyta, hogy inkább egy másik község disznótoros fesztiválján szerepeljen.

Hirdetés