Nem csak a magyarokat, Temesvár német polgármesterét is Románián kívül akarják látni a Covid-ellenes tüntetők

Nacionalista, xenofób, német-, zsidó- és magyarellenes irányt vett a Covid-ellenesség, ami aggasztja Dominic Fritzet.

Hirdetés

Dominic Fritz, Temesvár német polgármestere nem először csodálkozik rá a romániai rögvalóságra, a politika bűze még azelőtt megcsapta, hogy beiktatták volna. Aljas módszerekkel támadták akkor is, gyakran felhánytorgatva származását, és ez csak fokozódott a járványhelyzettel. Az AUR által szervezett mostani tüntetéseken

mindez túllépte azt a szintet, amit szó nélkül lehetne tűrni.

Az elöljáró legutóbbi sajtótájékoztatóján arra panaszkodott, a szomszédai második napja aggódva figyelik, hogy a tüntetők hosszú perceken át többek között azt ordítják az ablaka előtt, hogy takarodjon ki az országból, meg hogy Temesvár nem az övé, mert csak egy gyáva korcs. A korlátozásokkal szembeni tüntetések nacionalista, xenofób, antiszemita irányt vettek, az első számú ellenséggé a szász származású Klaus Iohannis, a szír Raed Arafat, a zsidó Maia Morgenstern vagy a magyarok váltak.

Sőt, egyes városokban a tüntetők a kórházak elé vonultak, hogy azt kiabálhassák az orvosoknak, hogy gyilkosok.

Ez gyűlöletkeltés az idegenekkel és az orvosokkal szemben, ami miatt sokan aggodalmukat fejezték ki. A verbális és a fizikai agresszió között nagyon kevés a távolság – figyelmeztetett Fritz, aki úgy ismerte meg Temesvárt, mint a tolerancia és a nyitottság városát.

A gyűlöletkeltők szándékaival kapcsolatosan ne legyenek illúzióink, mert annak semmi köze a pandémiához, inkább a város és az ország modernizációja ellen irányul,

veszélybe sodorva a szabadságot és a demokráciát, amiért 1989-ben Temesváron emberek haltak meg – fogalmazott.

Hirdetés

Korábban azt is elmondta, hogy bizonyos érdekcsoportokat nagyon zavarja, hogy elnyerte Temesvár vezetését, főleg miután teljes átláthatóságot ígért az önkormányzat pénzügyeivel kapcsolatosan. Olyan személyekről van szó, akik nem is hajlandóak a párbeszédre, látszólag a szabadságért menetelnek, miközben erőszakos, xenofób, Európa-ellenes nézeteket terjesztenek.

A bánsági városban nagyon nehezen, de lassan beindult a fertőzési ráta csökkenése: hétfőn Temes megyében 5.98 ezrelékre, Temesváron 7.96-ra mérséklődött.

Hirdetés