Nem tudták megmenteni: elhunyt a székelyudvarhelyi katasztrófában súlyosan sérült diáklány – keddi hírek

Nagy pénzbírságok vártak azokra az éttermekre a kolozsvári VIVO-ban, amelyek nem tartották be a fogyasztóvédelem által előírt szabályokat. Zárkába került egy tolvaj Désen, aki perselypénzt lopott a város egyik templomából.

Hirdetés

Elhunyt a székelyudvarhelyi tragédiában súlyosan megsérült diáklány

 

Január 9-én, kedden, a délután fél négy körül a Marosvásárhelyi Sürgősségi Megyei Kórház intenzív osztályára felvett tanuló elhunyt. A marosvásárhelyi orvosok mindent megtettek, ami emberileg lehetséges volt, hogy megmentsék

nyilatkozta Mariana Negoiță, a marosvásárhelyi SCJU szóvivője.

December 20-án a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság ügyészsége három bűncselekmény miatt indított büntetőeljárást a bentlakásos iskola épületének építési munkálatait végző cég ügyvezetője ellen: az egyiket az építőipar minőségéről szóló 10/1995. sz. törvény, azaz a 35. cikk (1) és (3) bekezdésében meghatározott bűncselekmény, a másik kettőt pedig a gondatlan emberölés és a gondatlan testi sértés bűncselekménye miatt. Az ügyészek bejelentették, hogy december 18-án délután 4 óra körül a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásos épületének egyik fala leomlott, egy diák meghalt, három másik diák pedig megsérült, egyikük súlyosan.

A három diák közül a súlyos sérüléseket szenvedett 17 éves diáklány több mint 3 hétig feküdt intubálva, mesterséges kómában Marosvásárhelyen. Az orvosok eddig visszafogottan nyilatkoztak a lány állapotát illetően, és sajnos amitől tartottak, az bekövetkezett, noha életben tartásáért mindent megmozgattak.

 

Büntetések zápora hullott a kolozsvári VIVO plázára

 

…mert a színfalak mögött olyan állapotok uralkodtak az éttermi zónában, hogy jobb bele se gondolni. A Vivo mall food court-részlegén 5 éttermet függesztettek fel, és az ellenőrök 25 bírságot szabtak ki, összesen 335.000 lej értékben, ami nem kis összeg.

A regionális fogyasztóvédelmi hatóság még pár nappal ezelőtt fogott hozzá az ellenőrzésekhez a városban – elsődlegesen azért, mert a fogyasztók esetleges allergén anyagokról való tájékoztatásának elmulasztására vonatkozó panaszt tettek.

Az allergén anyagokról való tájékoztatás elmulasztását konstatálva azonban mást is talált a fogyasztóvédelem: többek között jelentős mennyiségű rágcsálóürüléket a lisztraktár területén, nem fertőtlenített, túlzottan poros, rozsdás, törött zsanérokkal és idegen testekkel teli hűtőszekrényeket, lejárt szavatossági idővel/lejárati idővel rendelkező termékeket, padlón tárolt üdítőitalokat és ásványvizeket, élelmiszer tárolására használt italhűtőket, sérült csomagolású termékeket, nem megfelelő összetevőlistákat és nem megfelelő hőfokon tárolt élelmiszereket.

Az 5 étterem közül kettő önként állította le tevékenységét a hiányosságok orvoslásáig, 3 másik gazdasági tevékenységét – a La Casa Ristorante Pizzeria Pane Dolce SRL, a JFK Burger RD SRL valamint a Lunch Box SRL – ideiglenesen felfüggesztették, ameddig meg nem oldják a fölmerült problémákat.

Hirdetés

 

Azért is büntetés jár, ha az ember perselypénzt lop…

 

…ez azonban nem mindenki számára nyilvánvaló. Korábban írtuk, hogy nemrégiben valaki köztéri padot lopott, de voltak már más példák is hajmeresztő lopásötletekre. Múlt év nyarán valaki Désen próbálkozott: a városban a Szentháromság-templomba tört be éjnek idején és mindenhonnan lopott egy kicsit (nem is olyan kicsit), amiért most az illetőt letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A tolvaj szép sorban tette, amit tett: a templom előcsarnokából egy szekrényből 700 lejt, az oltár környékén található pénzesládából 85 lejt, egy másik, a templom bal oldali bejárata után található pénzesládából pedig mintegy 200 lejt lopott el.

A helyszíni vizsgálati jegyzőkönyv szerint a Szentháromság-templom középső bejárati ajtaja erőszakos behatolás nyomát mutatta, a zárat alulról feltörték. Szintén a bejárat után balra található pénzesládából mintegy 200 lej értékű lopásról érkezett bejelentés. A pénzesládában egy törött csavarhúzót is találtak. Az alagsori helyiségben lévő asztalterítőn két cipőnyom darabját is megtalálták.

 

 

 

 

Hirdetés