Diszkriminatív büntetni a büdös, mosdatlan buszozókat Kolozsváron

A kincses város önkormányzata összedobott korábban egy etikai kódexet a tömegközlekedést választók komfortérzete érdekében, de a diszkriminációellenes tanácsnak ez nagyon nem tetszik.

Hirdetés

Talán sokan meg is feledkeztek arról, hogy a kolozsvári önkormányzat még 2019-ben bevezetett egy új szabályzatot, amely többek közt kimondja: nem utazhat ezentúl a tömegközlekedési vállalat (CTP) járatain, aki mosdatlan vagy büdös, és piszkos ruhában rontja az utastársak kényelmét és komfortérzetét.

Vagyis hát utazhat, de ha nem megfelelő a higiéniája, és ezt kiszagolja a jegyellenőr, akkor

letessékelik a járműről és 100 és 200 lej közötti bírságra számíthat.

Pár év kellett hozzá, míg a határozat híre eljutott az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD), amely az asztalra is csapott: kirekesztőnek nevezte a helyi tanács döntését.

Nyilván az sem volt egyértelmű, hogy az ellenőröknek hogyan kell eljárniuk, ha objektív döntést akarnak hozni, de

a diszkriminációellenes tanács közbelépése is legalább ennyire véleményes.

A CNCD azt jegyzi meg az indoklásban, hogy az önkormányzat nem vette figyelembe Kolozsvár hátrányos helyzetű, súlyos szociális gondokkal küszködő közösségét, a szabályzatban rögzített, „szubjektíven értelmezhető” kritériumok pedig a diszkriminációellenes tanács megítélése szerint épp ezt a réteget érintik – ezért jár az írásbeli figyelmeztetés, melyet egyenesen Emil Boc polgármesternek címeztek.

Hirdetés

Amúgy valahol a polgármesteri hivatal döntése is érthető: a tömegközlekedési vállalat nem is olyan régen korszerűsítette az autóparkját, minden lehető eszközzel próbálja népszerűsíteni magát, hátha ettől valamelyest fellélegezhetne az autókkal ellepett, túlzsúfolt város forgalma.

A CTP pedig többek közt azzal próbálta vonzóbbá tenni kínálatát, hogy összedobott egy etikai kódexet, melynek – mint kiderült – nem mindenki tapsolt.

Hirdetés