Nem lesz olyan egyszerű a koronavírus elleni oltások beadása, ahogy azt egyesek elképzelik

Egészségügyi szakértő hűtötte le a kedélyeket.

Hirdetés

Nagyon jó lesz, ha végre tényleg engedélyezik a koronavírus-oltásokat, és az első adag megérkezik az országba, de az emberek beoltása nem zajlik majd olyan egyszerűen, ahogy azt egyesek – például az egészségügyi miniszter – elképzeli – emelte fel figyelmeztetően a mutatóujját Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, az ország Egészségügyi Világszervezethez (WHO) delegált képviselője.

Aki nem utolsósorban jelenleg éppen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjelöltje is, de mindamellett, hogy ilyen minőségében megszólalásai politikai dimenziót is kapnak, mégiscsak egy köztiszteletben álló egészségügyi szakemberről van szó.

Rafila szerdán este arra figyelmeztette az illetékeseket, hogy az oltások kiszállítása és adagolása elképesztő mértékű logisztikai szervezést igényel, erre pedig már jó előre föl kell készülni.

A vakcina ugyanis olyan, mint a hímes tojás: nagyon óvatosan kell vele bánni.

Ezért az egészségügyi tárcának a védelmi minisztériummal és a katasztrófavédelemmel együtt először is oltóközpontokat kell létrehoznia az ország különböző pontjain.

Az ugyanis nem járható őt, hogy kiszállítsák a háziorvosoknak, hogy ők oltsák be az embereket a rendelőikben. Az oltás ugyanis a gyártástól számítva csupán 17 napig használható fel.

Ez annak tudható be, hogy mínusz 80 fokon tárolható – vagyis ha tíz napig lefagyasztva tartják, utána hét napon belül be kell adni.

Márpedig a háziorvosi rendelőkben nincs lehetőség arra, hogy ilyen alacsony hőmérsékleten tárolják.

Mivel pedig az immunitás eléréséhez két adag szükséges, ha hétmillió embert akarnak beoltani, ahol 14 millió fecskendő is szükséges.

Hirdetés

Rafila szerint az Egyesült Államok illetékesei szerint az oltási folyamat megszervezése a második világháború óta vélhetően a legnagyobb kihívás lesz szervezési szempontból, és nagyjából tízmilliárd dollárra becsülik a költségeit.

Ezért aztán azt tanácsolta az egészségügyi miniszternek, hogy a lehető leghamarabb rögzítsék, kik azok, akiknek a legsürgősebben meg kell kapniuk az oltást, jelöljék ki az oltási központok helyszíneit, illetve azt, hogy logisztikailag hogyan szervezik meg a vakcina eljuttatását a központokba.

Na és persze azt, hogy hogyan jut szükséges számú egészségügyi személyzet az oltások beadására, hiszen enélkül az egésznek semmi értelme sincs.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter még a hét elején azt mondta, decemberben érkezik meg az első adag abból a vakcinából, amelyet az Európai Unió kötött le a tagállamok számára.

A miniszter szerint először az egészségügyi személyzetet oltják be, hogy biztosított legyen az egészségügyi ellátás.

Ezt követik majd a veszélyeztetett, krónikus beteg személyek.

Hirdetés