Illusztráció: Pixabay.com

Végre egy jó hír: decemberben érkezik az első adag covid-oltás Romániába

Az egészségügyi személyzetet oltják be az első körben.

Hirdetés

December végén érkezhet meg Romániába a koronavírus-elleni oltás első szállítmánya – jelentette be Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány adagról van szó, az a biztos hogy első körben az egészségügyi személyzet kapja meg az oltást, leghamarabb január folyamán.

Az egészségügyi miniszter ezt a Profit Health Forum nevű online konferencián mondta kedden.

Eddig azt tudjuk, hogy Románia 10 millió adag vakcinára adott le előrendelést az Európai Bizottságnál, ebből a bukaresti számítások szerint olyan 1,2 milliót az gészségügyi dolgozóknak és a tanügyi alkalmazottaknak szánnak.

Stella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa még augusztusban közölte, hogy az idei év végéig jó eséllyel elkészül egy használható oltás a koronavírus ellen. Később az EB úgy vélekedett, hogy az oltás nem is lesz drága 5-15 euróba kerül majd.

Hirdetés

Egyelőre azt sem lehet tudni pontosan, hogy miféle oltásról van szó, ki gyártja és mi a hatásmechanizmusa. Viszont az AstraZeneca brit gyógyszergyártó hétfőn bejelentette, hogy az Oxfordi Egyetem kutatói által fejlesztett vakcina működik, megfelelő immunválaszt idéz elő fiatalokban és idősekben egyaránt, sőt, az idősebb korosztályban ráadásul kevesebb mellékhatása is van.

Az EU egyébként az AstraZenecával legalább 300 millió adag oltásra szerződött, de az amerikai Pfizer és BioNTech által fejlesztett vakcinából is előrendelt 200 millió dózist.

Hirdetés