Illusztráció forrása: a védelmi minisztérium Facebook-oldala

Nem kezeli valami diszkréten Románia, hogy katonai cuccokkal látja el Ukrajnát

A védelmi tárca törvényt módosítana, hogy a későbbiekben ne legyen gond a már eladományozott katonai eszközök leltározáskor.

Hirdetés

Törvénymódosítással teremtik meg a jogi kereteket arra, hogy a román védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, valamint a titkosszolgálatok tartalékából származó katonai eszközöket lehessen adományozni más szövetséges országoknak. Nyilvánvaló módon ezzel az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának akar segíteni a kormány.

A törvénymódosítást sürgősségi eljárással fogadnák el, többek között arra hivatkozva, hogy a NATO rendkívüli csúcstalálkozóján is kérték a tagállamokat, tegyenek meg mindent a partnerek és a szövetségesek biztonságának, illetve védelmének érdekében. Az eddigi törvények nem tették az adományozást lehetővé, igaz, nem is tiltották.

Aurel Cazacu katonai elemző szerint eddig is adtunk katonai felszerelést, többek között meg nem nevezett lőszereket északi szomszédunknak, de mivel szigorú nyilvántartást vezetnek ezekről, észbe kaptak, hogy a leltározáskor gond lehet. Ekkor pattanhatott ki a törvénymódosítás ötlete. Más országok sokkal diszkrétebben kezelik az ukrajnai adományokat, a Pentagon sem veri nagy dobra, mit küld Ukrajnába.

Hirdetés