Nem győznek nyugtatgatni a NATO-illetékesek egy esetleges orosz-ukrán háború kapcsán

Mivel Románia a katonai szövetség tagjaként biztonságban van – mondják.

Hirdetés

Bár nem zárható ki, hogy Oroszország tényleg megtámadja Ukrajnát, a szomszédos Románia polgárainak nincs különösebb okuk az aggodalomra, mivel biztonságban vannak – próbálja nyugtatni a kedélyeket a NATO egyik magas rangú képviselője.

Mircea Geoană, a NATO román főtitkárhelyettese szombaton este elismerte, az orosz csapatösszevonások az ukrán határ mentén aggasztóak, és előfordulhat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tényleg kiadja a támadási parancsot.

Azonban Romániában fölösleges a túlzott aggodalom, az ország biztonsága ugyanis garantált.

Ellentétben Ukrajnával,

Románia a NATO tagja, és így a katonai szövetség alapszerződése értelmében a többi tagállam szavatolja a biztonságát – akár katonailag is.

Ennek egyik megerősítése, hogy az Egyesült Államok ezer amerikai katonát vezényel az országba, és Franciaország is csapatokat küld a NATO keleti szárnyának megerősítésére.

(Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök egyébként szombaton telefonon ismét figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy egy Ukrajna elleni támadás durva szankciókat vonna maga után, Putyin viszont hisztériakeltéssel vádolja a Nyugatot, és tagadja, hogy támadni akar).

Geoană szerint a szolidaritás bizonyítéka volt az is, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár személyesen vett részt pénteken a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton az első újonnan érkező amerikai katonák köszöntésén.

Geoană ezért azt mondja: a NATO keleti szárnyán fekvő tagállamok, Románia és Lengyelország polgárainak semmi okuk az aggodalomra, mivel a NATO-tagság a legkomolyabb, -valósabb és hitelesebb biztonsági garancia az ország történetében.

A főtitkárhelyettes egyben úgy véli: Oroszországnak nem érné meg ujjat húzni a szövetséggel, mivel az lényegesen erősebb nála.

Hirdetés

Mindazonáltal

a román külügyi illetékesek mégis óvatosságra intenek.

Főleg azon román állampolgárokat, akik jelenleg is Ukrajnában tartózkodnak, és nem akarnak hazatérni.

Egyrészt azt javasolják, hogy aki Ukrajnába utazik, kössön utas-, egészség- és életbiztosítást.

Emellett kerüljék a tömegrendezvényeket, tüntetéseket, kövessék a helyi sajtót, hogy megtudják, hol szerveznek tömegmegmozdulásokat, és tartsa biztos helyen a személyi okmányait és az értékeit, a menetjegyeit és a pénzét.

A román állampolgárok a román képviseleteken kérhetnek útbaigazítást vagy segítséget.

Egyébként nem csak a román hatóságok óvatosak: a Dinamo Kijev labdarúgó-csapatának román edzője, Mircea Lucescu, aki csapatával együtt a törökországi Antalyában edzőtáborozik, úgy döntött, hogy az orosz fenyegetés miatt a csapat egyelőre nem tér haza Ukrajnába.

Hirdetés