A kórház épülete / Fotó forrása: someseanul.ro

Premier: nem engedi az oltatlan személyzetet a koronások közelébe egy kórházigazgató

Nemcsak a Covid-osztályról tiltottak ki őket, hanem az összes olyan részlegről, ahol fertőzöttek is megfordulhatnak.

Hirdetés

Romániában egyelőre még csak pedzegetik, hogy bizonyos ágazatokban, például az egészségügyben dolgozók körében kötelezővé kellene tenni az oltást a negyedik járványhullám megfékezéséért, de konkrét döntés még nem született erről. Olaszországban és Franciaországban – ahonnan Románia sok intézkedést lemásolt az előző járványhullámok alkalmával – már nem opció az orvosok, nővérek, ápolók, mentősök számára az oltakozás, már amennyiben továbbra is betegekkel akarnak foglalkozni.

Az első kórházigazgató, aki saját hatáskörben hozott döntést ez ügyben: a dési városi kórház menedzsere, Mihai Pandrea. Az általa vezetett intézményben két hét alatt duplájára nőtt a fertőzöttek száma.

Ahogy más kórházak az országban, a dési is rekord idő alatt telt meg:

jelenleg 23 koronást ápolnak, ebből hatan súlyos állapotban fekszenek az intenzív terápiás osztályon.

A kórházban a személyzet 83%-a oltott, ami nem is annyira rossz arány, mégis, Pandrea jobbnak látja, ha az oltatlan személyzetet olyan osztályokra helyezi át, ahol nem érintkezhetnek koronásokkal. A Covid-19-osztályon kívül kitiltotta az oltatlanokat az intenzív terápiáról, a sürgősségiről, a radiológiáról és más részlegekről is. Elsősorban asszisztenseket érint az intézkedés, akik

a fizetésükön is érezni fogják ezt.

Hirdetés

Az igazgató elmondta: meggyőződése szerint jelenleg a fertőzöttekkel foglalkozó részlegeken kötelezővé kellene tenni az oltást az egészségügyi dolgozók számára. Mivel központilag nem született döntés, ő annyit tehet, hogy áthelyezi az oltatlanokat egyik részlegről a másikra. Az intézkedésről már tájékoztatta az érintett személyzetet.

Désen a lakosságarányos fertőzési ráta szerdán 3,05 ezreléken állt, és egyetlen nap alatt 117 új esetet regisztráltak.

Hirdetés