Illusztráció / Pixabay

Nem egy rossz üzlet válság idején: közel félmilliárd eurót kaszál az állam az 5G-s licencekkel

Egyelőre a három legnagyobb romániai távközlési cég osztozik a frekcenciakereteken.

Hirdetés

A Román Távközlési Hatóság (ANCOM) kedden közzé tette az 5G-képes frekvenciatartomány elosztására kiírt pályázat eredményeit, mely egy régóta elhúzódó eljárás végét jelenti: szinte a teljes frekcenviakereten a három legnagyobb romániai telekom cég osztozhat. Az Orange 264, 4 millió eurót, a Vodafone 122,5 millió eurót, míg az RCS&RDS 45,5 millió eurót perkálhat cserébe, így az állam 432,6 millió euróval marad.

Meghatározták a kifizetések ütemtervét is, eszerint az első részletet (109 millió eurót) idén decemberben zsebelheti be az állam, az utolsó részletet (80 millió euró) 2028-ig kell kifizessék a távközlési cégek.

Az ANCOM vezetői elégedetten nyilatkoztak a tender eredményeiről, mondván, a jelenlegi bizonytalan gazdasági és geopolitikai helyzetben az érdeklődés felülmúlta az előzetes várakozásaikat. Újdonságnak számít, hogy a kormány a kifizetések ütemtervét is előkészítette.

Amúgy szinte a teljes spektrumot felosztották, legfeljebb még egy negyedik piaci szereplő fér bele a keretbe, de csak hárman jelentkeztek a kiírásra. A negyedik lehetséges szolgáltató a Telekom Romania Mobile, mely mögött német ( Deutsche Telekom) és görög (OTE) befektetők állnak.

Hirdetés