Nem csak a kórházak, az iskolák jelentős része sem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel

Ezt maga az oktatási miniszter árulta el.

Hirdetés

A legutóbb Bukarestben pusztító, több halálos áldozatot is követelő kórházi tűz után ismét napirendre került, hogy a különféle intézményeknek otthont adó ingatlanok mennyire biztonságosak tűzvédelmi szempontból.

Természetesen a kórházak mellett kiemelt figyelmet kapnak az iskolák is, már csak azért is, mert az illetékesek tervei szerint február 8-ától, hétfőtől ismét jelenléti oktatás kezdődik majd, vagyis a diákok visszatérhetnek az iskolapadokba.

Már amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.

Nos, mint kiderült, tekintélyes mennyiségű iskolaépületnek, vagy az iskolákhoz tartozó ingatlannak nincs tűzvédelmi engedélye.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter vasárnap este elmondta, a mintegy 17 000, jogi személyiséggel rendelkező iskolához összesen 26 471 különféle épület tartozik.

Ezek közül 15 százaléknak rendben van a tűzvédelmi engedélye.

20 százalékuk tűzvédelmi engedélyét kérvényezték, vagyis a megadásuk elvileg folyamatban van – az más kérdés, hogy a közismerten nem túl gyors romániai bürokratikus rendszer mikor köpi ki a folyamat végén a pecsétes papírt.

A miniszter szerint az ingatlanok 50 százalékára nem is kell tűzvédelmi engedélyt kérni a hatályos törvények értelmében.

Hirdetés

És az épületek 15 százaléka nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel – a jelek szerint nem is igényelték, mivel vélhetően úgysem kapnák meg.

A miniszter elmondta, a több mint 26 ezer ingatlan között az iskolaépületek mellett ott vannak a kollégiumoknak, a menzáknak és a tornacsarnokoknak otthont adó ingatlanok is.

Cîmpeanu persze gyorsan elhárította magáról és a minisztériumról a felelősséget, mondván: az iskolák épületei a helyi önkormányzatok kezelésében vannak, vagyis az ő felelősségük a tűzvédelmi engedély megszerzése.

De persze a tárca év eleji átvétele óta ő maga is azon igyekszik, hogy felgyorsuljon az engedélyek megszerzésének folyamata.

Efelől semmi kétségünk nincs.

Hirdetés