Illusztráció (Fotó: Andreea Alexandru / AP)

Nem aránytalan kicsit, hogy a fesztiválokon 75 ezren csapathatják a bulit, míg tüntetni csak legfeljebb ötszázan lehet?

A PSD megtámadta a bíróságon az erről szóló kormányrendeletet, és tüntetésekkel fenyeget.

Hirdetés

Sokaknál kiverte a biztosítékot az az aránytalanság, mely az augusztus 1-jétől életbe lépő újabb lazítások kapcsán felmerült: az Untold kedvéért 75 ezerre emelték a fesztiválok létszámkorlátját, míg egy szabadtéri tüntetésen legfeljebb ötszázan vehetnek részt.

Az nem elégséges magyarázat, hogy a demonstrációkkal ellentétben a fesztiválokon csak védettségi igazolással, szervezett módon lehet részt venni, véli a Szociáldemokrata Párt (PSD), mely

bíróságon támadta meg a lazításokról szóló kormányrendeletet.

Marcel Cioacu PSD-elnök érvelése szerint nincsenek hivatalos adatok arról, hogy az oltottak kevésbé terjesztenék a koronavírust, mint mások, ezért nem megalapozott a különbségtétel a védettségi igazolást felmutató fesztiválozók és a tüntetők között. A kormányrendelet ugyanakkor nem részletezi, hogy milyen hatásvizsgálatokra alapozzák a javasolt intézkedéseket.

Ciolacu azt is szóvá teszi, hogy a PNL-sek zárt térben ötezer fős kongresszust tarthatnak, míg a Győzelem-téren csak ötszázan gyűlhetnek össze – ebből is látszik, hogy a kormány ezzel a rendelettel

csak a kritizálóit akarja elhallgatatni.

Nyilvánvaló módon a PSD érdeke, hogy minél több elégedetlent gyűjtsön maga köré, és a belső feszültségek miatt ingatag kormány ellen fordítsa a közhangulatot a negyedik járványhullám előtt. Abban érdekelt tehát, hogy minél több embert mozgósítson a múlt héten már belengetett tüntetésekre, melyeket a korrupcióellenes ügyészség épülete elé tervezett.

Cioacu azért elégedetlen a DNA munkájával, mert legalább tíz bejelentést tett az Orban-, illetve a Cîţu-kormány ellen, az ügyészek viszont nem vizsgálták ki, sőt, még válaszra sem méltatták ezeket. A PSD-sek tüntetéseket helyeztek kilátásba akkor is, ha a szocdemes polgármesterek nem kapnak pénzt a költségvetés-kiegészítéskor.

Hirdetés