Nem áll szóba a PNL a kijelölt kormányfővel: a kormánybuktató szövetségeseihez irányította az USR-t

Dacian Cioloșnak nem sok választási lehetősége van: ha nem akar összefogni az AUR-ral és a PSD-vel, kénytelen egyszínű kormányhoz a parlament támogatását kérni.

Hirdetés

A kormánybuktatás még könnyen ment, az új kabinet megalakítása már nagy falat az USR-nak, míg a PNL nem hajlandó tárgyalni. Márpedig a PNL nem áll szóba Dacian Cioloş kijelölt kormányfővel: miután péntek délelőtt úgy döntöttek, kizárólag egy PNL köré épülő parlamenti többséget tudnak elképzelni,

a szintén péntekre ütemezett koalíciós egyeztetés tárgytalanná vált.

Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke egyenesen a PSD-hez és az AUR-hoz küldte Dacian Cioloşt, hogy azokkal tárgyaljon a kormánytöbbség kialakításáról, akikkel összefogott a kormány megbuktatásához.

A másik két kormánybuktató párttal azonban nem szívesen fogódzik egyik párt sem:

  • a PNL azt mondja, ha Cioloşnak nem sikerül megszereznie a kormány beiktatásához szükséges többséget, a PNL tárgyalásokba kezd valamennyi felelős párttal, leszámítva az AUR-t,
  • az USR – ahogy Dacian Cioloş pénteki sajtótájékoztatóján jelezte – kizártnak tartja a PSD-vel való összefogást, ehelyett egy egyszínű, USR-os kormánnyal áll a parlament elé támogatásért. Vasárnapig délutánig még meggondolhatja magát a PNL, ha nem, akkor találkoznak a parlamentben.

Mit gondol minderről az RMDSZ?

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint az USR-PLUS-os miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania „azt a minimális bizalmat”, ami lehetővé tette volna a PNL–USR–RMDSZ koalíció újraalakítását. Cioloş vagy visszaadja a megbízatást az államelnöknek, vagy összeáll a PSD-vel és az AUR-ral, vagy egyszínű USR-kormányhoz kéri a parlament támogatását. A hatalmi technikai taktikázások helyett azonban mihamarabb a társadalom valós problémáira választ adó kormány mihamarabbi beiktatására van szükség.

Ezzel valószínűleg mindenki egyet tud érteni.

Hirdetés