A megszokott aradi éjszakai fények

Néhány városban már észbe kaptak, hogy baj lesz az energiaszámlákkal

Míg Európa az elmúlt hatvan év legnehezebbnek ígérkező telére készül, Romániában csak apró próbálkozások vannak az áramfogyasztás csökkentésére.

Hirdetés

Az aktuális európai inflációs- és energiaválság közepette a józan ész azt diktálja, hogy mihamarabb ki kell dolgozni egy országos stratégiát a felesleges fogyasztás csökkentésére, mert csak így mérsékelhető egy esetleges ellátási zavar hatása. Az ország vezetői mégis magabiztosan néznek a válság elé, meggyőződve arról, hogy Romániának nem lesznek energiaellátási problémái a télen. De ki fogja kifizetni a magas számlákat?

Míg Franciaországban megbírságolják a légkondit nyílt ajtó mellett használó üzleteket, Németországban többek között a középületek megvilágításán és a szökőkutak vízén spórolnak, valamint Görögországban 27 fok alatt nem kapcsolhatóak be a klímaberendezések, Romániában még komolyan szóba sem került, hogy központilag racionalizálni kellene az energiafogyasztást.

A középületek továbbra is teljes fénypompában tündökölnek éjszaka,

és még az irányú törekvésnek sincs nyoma, hogy legalább éjszakára lekapcsolják az irodai fényeket ott, ahol nem dolgoznak. Pedig nem olcsó mulatság, a munkaügyi minisztérium például az év első hat hónapjában 36 százalékkal magasabb energiaszámlát fizetett ki, mint 2021 azonos időszakában. Az energiaárak 8%-os növekedésének mérséklésére legalább a környezetvédelmi minisztériumban tettek lépéseket: a napfény ellen védő ablakokat szereltek fel, és a klasszikus izzókat LED-ekre cserélte. Ezzel két intézkedéssel 6,4%-kal csökkentették a fogyasztást.

Temesváron egy 1,2 millió lejes villanyszámla sarkalta tettre az önkormányzatot:

Egyrészt egy 26 millió lejes program keretében energiatakarékos LED-ekre cserélik az világítótesteket, másrészt egy olyan mechanizmus kialakítására törekszenek, mellyel állítani lehet az éjszakai fényerősséget.

Arad önkormányzata ennél is tovább megy. A nemzetközi trendet követve két órával csökkenti az éjszakai közvilágítást, azaz este egy órával később kapcsolják fel, reggel egy órával hamarabb kacsolják le a fényeket, ezzel 10%-ot spórolnak. Az ősz közeledtével, amikor az éjszakák hosszabbak lesznek, a középületek megvilágításának szüneteltetésére térhetnek át.

Hirdetés

A partiumi város 15 jelzőlámpáját teljesen kikapcsolják éjszakára. Létezik egy 2 millió eurós terv is, mely egy napelempark révén látná el árammal a villamosokat és az elektromos buszokat, ugyanakkor napelemekkel fedik be az emeletes parkolókat, sőt a helyi iskolákat is.

Lehet példát venni más városok elöljáróinak is, míg valakinek eszébe nem jut országos stratégiával előállni, még „az elmúlt hatvan év legkeményebb tele” előtt.

Hirdetés