Néhány év múlva teljes egészében elkészülhet az egyik, Erdélyt átszelő autópálya. Már ha a kivitelező képes megbirkózni a feladattal

Kiválasztották a cégeket, amelyeknek egy viszonylag rövid szakaszt kell megépíteniük – igaz, alagutakkal együtt.

Hirdetés

Esély mutatkozik arra, hogy négy év múlva teljes egészében elkészüljön az első autópálya, amely átszeli Erdélyt: az országos közútkezelő győztest hirdetett az A1-es jelű dél-erdélyi autópálya Lugos és Déva közötti hiányzó, 9,13 kilométer hosszú szakasza megépítésére kiírt pályázaton.

A kiválasztott konzorcium nem nyugati, és nem is török: egy román-bosnyák társulást bíztak meg az építéssel, amelyet a Spedition UMB, a Tehnostrade, a SA & PE Construct Kft. és az Euro-Asfalt alkot.

A szakasz ugyan rövidnek tűnik, de komplikált, ugyanis ebből 2,13 kilométer alagút.

Az összes többi autópályához hasonlóan ennek a szakasznak is viszontagságos a sorsa, már hosszú évek óta készen kellene lennie.

Ehhez képest legutóbb márciusban fulladt kudarcba a megépítésére kiírt pályázat, mivel arra csupán egyetlen, török cég jelentkezett, de mint kiderült, az ő pályázata sem felelt meg a kiírásban szereplő feltételeknek.

Az útügyi illetékesek most igyekeztek kedvezőbb feltételeket teremteni ahhoz, hogy végre tényleg megépüljön az útszakasz.

Míg tavasszal még 1,36 milliárd lejt szántak rá, és a tervezésre 10, a kivitelezésre pedig 28 hónapot szántak, most – belekalkulálva az elszállt építőanyag-árakat is – 1,826 milliárd lejt különítettek el az építkezésre.

A kivitelező is több időt kap: 11 hónap áll rendelkezésére a tervezésre, a kivitelezésre pedig 34.

A szükséges összegből mintegy egymilliárd lej az EU-s helyreállítási programból származik, ezért a 2026-os befejezési határidőt szigorúan be kell tartani.

Ami lehet, hogy nem is lesz annyira könnyű.

Hirdetés

A közlekedési beruházások monitorozásával foglalkozó Pro Infrastruktúra civil szervezet ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a Dorinel  Umbrărescu üzletember tulajdonában álló UMB egy kicsit túlvállalja magát.

A cég ugyanis a jelenleg kivitelezés alatt álló 23 autópálya-építési projekt közül kilencet nyert el, vagyis 440 kilométerből több mint 155-öt.

Persze ha sikerül megfelelő számú alvállalkozót találni, akkor elvileg nem lehet baj.

 

 

Hirdetés