Nahát: több erdélyi szakaszon is biztató iramban ügyködnek az autópálya-építők (VIDEÓval)

Bihar és Szilágy megye határán, valamint Szeben megyében is úgy néz ki, hogy a végén még elkészül a sztráda.

Hirdetés

Miután már jó másfél évtizede ahhoz szokhattunk hozzá, hogy az autópálya az a műfaj, ami Erdélyben nem épül, vagy ha igen, akkor csak lassan és kevés, most úgy tűnik, hogy valami mégiscsak megmozdult.

Amellett, hogy az A3-as jelzésű észak-erdélyi autópálya Kolozs és Szilágy megye közötti szakasza már hónapok óta pozitív példának számít, most a leendő sztráda egy másik helyszínén is elkezdődhet az építkezés.

A Bihar megyei Berettyószéplak és a Szilágy megyei Szilágynagyfalu közötti, 13 kilométeres szakaszról van szó, amelyen eddig még egyetlen kapavágást sem ejtettek.

Most viszont a szakasz megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást megnyerő török kivitelező, a dallamos nevű Nurol Insaat Ticaret bedobta magát: felvonultatta a helyszínen a munkagépeket, amelyek hamarosan elkezdik az újabb gyorsforgalmi útszakasz építési munkálatait.

A cég által készített videón a háttérben jól látható a berettyószéplaki vízgyűjtőn átívelő híd is – mint ismeretes, az 1,7 kilométeres műtárgy arról hírhedt, hogy az eredeti kivitelező, az amerikai Bechtel elkezdte építeni, majd jól félbehagyta, amikor úgy értékelte, hogy a munka többe kerül a tervezettnél, a román kormány viszont nem fizetett.

(Mint ismert, a Bechtel Románia NATO-csatlakozásának amerikai jóváhagyásáért cserében kapta meg az egész, 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésének jogát, pályázat nélkül, Nagyváradtól Brassóig, de csak a Kolozsvár melletti 52 kilométeres szakaszt építette meg. Persze a bukaresti politikai elitnek így is megérte, de mi itt közlekedési szempontból azóta is szívunk).

Török barátaink viszont a jelek szerint komolyan gondolják az építkezést – legalábbis egyelőre.

Hirdetés

A 13 kilométeres szakasz megépítése 384 millió lejbe kerül, lesz rajta számos híd és felüljáró, valamint pihenő is, és másfél év múlva el kell készülnie.

Reméljük, sikerül tartani a határidőt.

Mindeközben Erdély túlsó végében, Nagyszeben és Bojca között vadul épül a Kárpátokat átszelő Nagyszeben-Piteşti sztráda ugyancsak 13 kilométeres szakasza.

A 2023-ban átadandó szakasz már 39 százalékban elkészült, az osztrák kivitelező, a PORR keményen dolgozik, jelenleg mintegy száz munkatárssal, de azt is tervezik, hogy a nyári időszakban éjszakai váltást is munkába állítanak, hogy minél gyorsabban haladjon a projekt.

Ha minden jól megy, a végén még tényleg lesznek autópályák is Erdélyben.

Hirdetés