Nagyon úgy tűnik, hogy az új plató napi 2000 megbetegedés körül helyezkedik el

Persze, tudjuk, elkezdődött az iskola, itt az esős ősz, de azért a közösségi terjedés sem elhanyagolható.

Hirdetés

Itt vannak a csütörtöki hivatalos járványszámok, és valamennyivel jobb a helyzet, mint a szomorú szerdai rekordnapon: csak 2086 új fertőzést (első teszt) jelentettek be. Az újratesztelés további 509 betegnél mutatta ki a fertőzés jelenlétét.

Az is igaz, hogy teljes gőzzel teszteltek az elmúlt 24 órában: összesen 25 797 tesztet végeztek, 16 991-et a járványügyi protokoll alapján, 8806-ot saját kérésre. A pozitív tesztek aránya 8,09%, ami, ha megnézzük a korábbi, hasonló tesztelésszámú időszakokat, jelentős növekedésre utal:

A szerdai apró visszaesés után az ország intenzív osztályain kezelt súlyos betegek száma ismét elérte a keddi 557-es rekordot. Ez többek közt azért is probléma, mert tényleg kezdenek megtelni a kórházak intenzív osztályai.

Hirdetés

A halálesetek száma ismét növekedett és sajnos könnyű belátni: ha megnő a fertőzések száma, a halálesetek száma is nőhet. Az elmúlt 24 órában 37 beteg (28 férfi és 9 nő) hunyt el a koronavírushoz köthető megbetegedésekben.

És akkor tessék nézni a megyéket (korábban az 50 új fertőzést túllépő megyéket listáztuk): Bukarest (301 eset), Iasi (133), Konstanca (122), Bákó (104), Kolozs (104). A fővárosban és a felsorolt megyékben rendesen megugrott a fertőzésszám. Íme, a többi megye:

Hirdetés