Nagyon úgy néz ki, hogy ebből nem lesz júniusban önkormányzati választás

Gyakorlatilag a teljes politikum egyetért azzal, hogy halasztani kell.

Hirdetés

Minden jel arra mutat, hogy a négy évvel ezelőtt megválasztott polgármesterek, megyei önkormányzati elnökök, helyi és megyei közgyűlési tagok azzal vonulnak majd be a történelembe, hogy a rendszerváltás utáni időszakban ők töltik be a leghosszabb mandátumot.

Bár az alkotmány szerint négy évre választották meg őket, a koronavírus-járvány minden bizonnyal ezt is felülírja.

Az ellenzéki pártok – köztük az RMDSZ is – máris benyújtottak egy törvénytervezetet, amely az önkormányzati vezetők mandátumának meghosszabbításáról szól a szükségállapot végétől számítva még hat hónapig.

Az aláírók között ott van Kelemen Hunor RMDSZ-elnök mellett Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD), Victor Ponta, a Pro Románia, valamint Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Tăriceanu szerint azt szeretnék, ha a parlament sürgősségi eljárással vitatná meg az előzetes egyeztetések alapján június 28-án esedékes választás elhalasztását.

Odaszúrt egyet a kormányoldalnak is, mondván: ha a kormánynak nincs bátorsága világos és határozott intézkedést hozni, semmi gond, megteszi majd a parlament.

Úgy néz ki azonban, hogy Tăriceanu, Kelemen és a többiek nyitott kapukat döngetnek: Ludovic Orban miniszterelnök is arról beszélt, hogy halasztani kell.

Hirdetés

A Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta: szinte nyilvánvaló, hogy június 28-án nem lehet helyhatósági választásokat tartani.

Ő is arról beszélt, hogy törvénnyel fogják meghosszabbítani a jelenlegi önkormányzati vezetők mandátumát.

Sőt azt is közölte, hogy egyeztet a parlamenti pártok vezetőivel, és – a koronavírus-járvány alakulásának függvényében – együtt döntenek a helyhatósági választás új időpontjáról.

Vagyis könnyen előfordulhat, hogy valamikor ősszel választunk majd új elöljárókat.

Addig pedig maradnak a jelenlegi polgármesterek.

Hirdetés