Nagyon Románia: az iskola tetejének kijavítására nincs elég pénze az önkormányzatnak, hangvezérléses kávéfőzőre viszont van

De mindenki megnyugodhat: a polgármesternek van magyarázata.

Hirdetés

Nem fukarkodik a moldvai Vaslui megyében található Bârlad önkormányzata, ha a városháza alkalmazottainak jólétéről van szó: az 55 ezres település képviselőtestülete most épp arra bólintott rá, hogy az önkormányzat saját használatra megvásároljon egy 8000 lejes, hangvezérléses kávéfőzőt.

A gép szinte már professzionálisnak tekinthető, ilyeneket kávézókban és cukrászdákban szoktak használni, ennek nyomán természetesen többfajta kávé is főzhető rajta.

És nem csupán manuálisan: egy mobil applikáció segítségével távolról, hangvezérléssel is megrendelhető tőle, milyen kávé fogadja a város ügyeinek intézőit, amikor megfáradtan beesnek a hivatalba.

A polgármesternek természetesen van magyarázata.

Mint mondja, a hivatalnak sok alkalmazottja van, és megszokássá vált, hogy az üléseken kávét szolgálnak fel.

Márpedig egyszerre harminc ember számára mégiscsak könnyebb egy profi gépen lefőzni azt a kávét.

Emellett mindenféle küldöttségeket is fogadnak, akiknek szintén dukál a frissítő ital.

Az új gép beszerzését emellett még azzal is indokolja, hogy a régi lassan bedobja a törölközőt.

Pedig már többször is javíttatták – legutóbb 1500 lejbe került a szervizelés.

Arra is van válasza, miért 8000 lejért akarják az új gépet megvenni, amikor egyes helyeken majdnem feleennyiért is megvásárolható.

Hirdetés

Az elöljáró szerint nem kötelező elkölteni a teljes összeget, lehet kevesebb pénzért – 5 vagy 6000 lejért is – új gépet venni.

Amúgy azzal igyekszik bagatellizálni a témát, hogy a rendelkezésre álló kevés pénzből igyekeznek a helyi közösségért is tenni valamit, és egyébként is, egy ilyen kávégép megvásárlásából csak a kellemetlenkedő sajtó farag politikai ügyet.

Amiben akár igaza is lehet.

Bár a beszámolók szerint az önkormányzat nemrég a pénzhiányra hivatkozva vágta meg az egyik helyi gimnázium tetejének javítására szánt összeget.

Persze lehet, hogy arra a 8000 lej amúgy sem lett volna elég, így meg legalább a városháza alkalmazottainak jó.

Hiszen ők is a helyi közösséghez tartoznak.

Hirdetés