Nagyon jó hírt kaptak azok, akik Magyarországról érkeznek Romániába

És nem csak ők. Listát készített a katasztrófavédelmi felügyelőség azokról az országokról, ahonnan hazatérve nem kell karanténba vonulni.

Hirdetés

Újabb fontos lazítást hagyott jóvá szombaton a katasztrófavédelmi felügyelőség: az Országos Közegészségügyi Igazgatóság ajánlása alapján tizenhét európai országból intézményes karantén vagy lakhelyi elkülönítés nélkül lehet beutazni Romániába június 15-étől, azaz hétfőtől kezdődően.

A listára Ausztria, Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Svájc, Németország, Görögország, Izland, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Málta, Norvégia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország került fel.

Ezekbe az országokba a repülőjáratok is újraindulhatnak az elkövetkező időszakban.

Persze a rendeletet ezúttal sem sikerült egyértelműen megfogalmazni, Alexandra Găvan, a határrendőrség szóvivője csak később tisztázta, az enyhítés kizárólag a román állampolgárokra vonatkozik. Az ingázók, átutazók, törvényhozók, diplomaták, rezidensek és családtagjaik kivételével külföldi állampolgárok továbbra sem léphetnek be az országba.

Hirdetés

A listára egyébként azok az országok kerültek fel, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladta meg a napi öt esetet, és a számok alakulása alapján aktualizálni is fogják.

Románia ebben egyáltalán nem áll jól még, ehhez legalább száz alá kellene csökkenjen a napi esetszám, ilyen azonban még egyszer sem történt. Ezért például még mindig karanténba kerülnek azok, akik Romániából utaznak Magyarországra, erről itt lehet alaposabban tájékozódni.

Hirdetés