Illusztráció/Kolozsvári reptér

Nagy a fejetlenség a reptereken: a román utasok 60%-a úgy jelenik meg, hogy fogalma sincs az utazási feltételekről

Még az is előfordul, hogy pozitív koronavírus-teszttel csekkolnának be, mert azt hiszik, nem számít a teszt eredménye, csak az, hogy papír legyen róla.

Hirdetés

Nem árt alaposan informálódni akkor, ha külföldre utazna repülővel, és készüljön fel arra is, hogy a járvány óta bevezetett új követelmények miatt legkevesebb fél órával megnőtt a beszállási idő. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy minden ország más feltételekhez köti a beutazást, de az sem, hogy az utasok mintegy 60%-a nem informálódik megfelelően a szükséges dokumentumokról.

A repülőtársaságok képviselői szerint gyakori hiba, hogy az utasok nem töltik ki a célország által megkövetelt formanyomtatványokat, vagy PCR-teszt helyett antigén gyorsteszttel jelennek meg. És ez még a szerencsésebb eset, hiszen

akadnak olyanok is, akik pozitív teszttel érkeznek, és nem értik, miért nem engedik fel őket a gépre.

Bár minden utasnak igyekeznek segíteni abban, hogy pótolják a hiányosságokat, néhány esetben ez lehetetlen. A nehézkes folyamat növeli a várakozási időt is, ami türelmetlenséget szül. A külföldi reptereken sincs ez másként, néhol még akkor is kekeckednek, ha az utasnak minden papírja rendben van, számolt be görögországi tapasztalatairól az egyik utas, aki Koppenhágából utazott Romániába, görögországi átszállással.

Aki Nagy-Britanniába szeretne utazni, a negatív koronavírus-teszt felmutatása mellett ki kell töltsön egy formanyomtatványt, melyben feltünteti, hol tölti a 10 napos karantént, ugyanakkor

igazolnia kell, hogy lefoglalt két időpontot a teszteléshez a karantén ideje alatt.

Hirdetés

Ezzel szemben a Spanyolországba utazók a negatív PCR vagy TMA teszteredmény mellett egy online is kitölthető formanyomtatványban kell beszámolniuk egészségügyi állapotukról. A beszálláshoz rendelkezniük kell a formanyomtatvány kitöltése után automatikusan generált, egyéni QR-kóddal, amit érkezéskor is elkérnek.

A pontos tájékozódás érdekében érdemes alaposan átolvasni a külügyminisztérium honlapján, országonkénti lebontásban elérhető információkat.

Hirdetés