Nagy a baj, ha a pilótatanonc azt sem vágja, hogyan kell leállítani egy repülőgépet

Pofátlanul puskáztak a pilótajelöltek a vizsgákon.

Hirdetés

A repülőgép-vezetés minden bizonnyal egy olyan szakma, melyben nem árt, ha a művelője alaposan ismeri az elméletet, így teljesen helyénvaló, hogy annak, aki pilótának állna, rengeteg követelménynek kell eleget tennie. Az egyébként jól fizető szakma gyakorlásához a tanoncoknak két állami intézménynél, a Román Polgári Légiközlekedési Hatóságnál és a Polgári Pilótaképző Iskolánál is vizsgázniuk kell. Annak függvényében, hogy milyen típusú repülőgépre szakosodnának, háromféle vizsga létezik, melyek teljesítéséhez a jelentkezőknek legkevesebb kilenc, legtöbb 14 tantárgyból kell felmérőt írniuk, majd következhet a gyakorlati vizsga.

A két említett intézmény – mely azért is felel, hogy Románia betartsa a légi közlekedés biztonságát az európai uniós standardok szerint – idén augusztusban bonyolította le a vizsgákat. 51 tanulóból mindössze 16 ment át. A vizsgák komolyságát viszont megkérdőjelezi, hogy csalásra utaló bizonyítékokat hozott nyilvánosságra a Libertatea napilap. A Román Polgári Légiközlekedési Hatóság vezetői is ledöbbentek, amikor szembesítették őket a diákok puskázási taktikáival.

A pilótaképző iskola harminc diákja ugyanis egy WhatsApp-csoportot hozott létre, melyet arra használtak, hogy megosszák egymással a helyes válaszokat, és ehhez külső segítséget is kaptak. Kilenc tantárgy 18 tesztjén csaltak, volt olyan diák, aki az összes tesztet telefonos segítséggel teljesítette. A csoportbeli beszélgetésekből az is kiderül, hogy egyes jelentkezők az elementáris ismeretekkel sem rendelkeznek: egyikőjük arra kérdezett rá társaitól, hogy hogyan kell leállítani egy repülőgép motorját. A puskázóknak arra is gondjuk volt, hogy egy-egy hibával leplezzék a csalást, nehogy szemet szúrjon a túl sok helyes válasz.

A Román Polgári Légiközlekedési Hatóság belső vizsgálatot indított a csalások kivizsgálására. Az az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki tette lehetővé a tanoncok számára, hogy használják vizsga közben a mobiltelefonjaikat. A térfigyelő kamerák felvételeiből várhatóan ez is kiderül.

Hirdetés