Na végre: nem ölik már a magyarok Baba Novacot a kolozsvári szobortalapzaton

Magát a sértő szót korábban már ismeretlen kezek leszedték, aztán hosszú totojázás után kicserélték a teljes szövegrészt is.

Hirdetés

Úgy kezdődött, hogy az Úr 1975-ik évében felavatták a kolozsvári Szabók bástyája előtt a Baba Novac nevű szerb zsoldosvezér szobrát, aki Vitéz Mihály havasalföldi fejedelem szolgálatában élt és halt. Feliratot is illesztettek a talapzatra, amely imigyen szólt:

„Baba Novac, Vitéz Mihály kapitánya, 1601. február 5-én megölték. Ezen emlékmű 1975-ben állíttatott, az emléke előtti tisztelet jeléül.”

Megjegyezzük, hogy mindez a Ceaușescu-diktatúra idején történt.

Így néz ki az újrafeliratozott szobor messzebbről.

Aztán telt-múlt az idő, megbukott a kommunista rezsim, kitört a demokrácia Romániában és úgy alakult, hogy a kincses város polgármestere egy magyarfaló mélyromán, bizonyos Gheorghe Funar lett. Aki azt gondolta, hogy a Baba Novac-szobor talapzatán levő komcsi felirat elhazudja az igazságot, ezért szépen lecseréltette. Ja, (nem véletlenül) a városi tanács hozzájárulása nélkül. Mint egy igazi igazságosztó. Így került oda a következő mondat:

„Baba Novac, Vitéz Mihály kapitánya, akit szörnyű kínzások közepette öltek meg a magyarok 1601. február 5-én.”

Persze, hogy nem a svédek ölték meg, de nem is a magyarok, amúgy ömlesztve (ezt még egyes román szakemberek is elismerték). És hát a felirat kihelyezését követően a városban élő vagy épp arra járó magyarok elég rosszul érez(hett)ék magukat a „magyarbarát” polgi megbélyegző felirata láttán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tiltakozott is 2013-ban a felirat kapcsán, de teljesen hiába. Körülbelül ekkor történt, hogy ismeretlen tettesek a saját kezükbe ragadták a kezdeményezés vésőjét és leszedték az „unguri” szót. A polgármesteri hivatal visszatette. Az ismeretlen tettesek (ugyanazok, mások, nem tudni) megint leszedték.

Hirdetés

És íme, maga az új felirat, közelebbről.

És aztán úgy is maradt a felirat, csonkán, egészen mostanáig. Idén márciusban az RMDSZ kezdeményezésére megszületett a nehéz döntés: felújítják a szobrot és egyúttal módosítják a feliratot.

Nos, kérjük tisztelettel, megtörtént. (Nyilván nem volt ünnepélyes szoborfelirat-cserélő ünnepség, ezért az ember akkor veszi észre a változást, ha éppen arra sétál és ráesik a pillantása a szoborra.) Aki a Szabók bástyája környékén jár, mostantól ezzel a felirattal találkozhat a szobortalapzaton:

„Baba Novac, Vitéz Mihály kapitánya, máglyán égették el 1601. február 5-én.”

Végre pont kerül egy évtizedes hercehurca végére. És jól van ez így, már ha komolyan vesszük a magyar–román barátságot.

Fotók: Szántai János.

Hirdetés